latinica  ћирилица
11/01/2017 |  09:55 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Србија тражи од појединих држава да заштите српске амбасаде

Министарство спољних послова Србије затражило је од појединих земаља да појачају обезбјеђење српских дипломатских представништава која су, према безбједносним информацијма, потенцијалне мете албанских терориста који планирају нападе због хапшења Рамуша Харадинаја.

Министарство је затражило од дипломатских представника Швајцарске, Грчке, Турске, Њемачке, Италије, Белгије, за које постоје информације да може доћи до напада на српска дипломатска представништва, да њихове власти појачају обезбјеђење српских представништава, укључујући и резиденцијалне објекте.

Затражено је да се, уколико је то могуће, пруже посебне мјере заштите и члановима породица српских дипломата у тим земљама, пишу "Вечерње новости".

За сада се не размишља о повлачењу српског особља, али им је сугерисано активирање специјалних планова за кризне ситуације, које има свака амбасада.

Српски амбасадори обавезни су да о свим контактима и кретањима унапријед обавијесте Министарство спољних послова Србије, а по потреби и домаћине да би њихова рута унапријед била обезбијеђена.

Српске дипломате у амбасадама које су, према безбједносним информацијама, потенцијалне мете албанских терориста добиле су из Београда инструкције да мјере опреза подигну на највиши ниво, да избјегавају јавне догађаје и кретање сведу на најмању могућу мјеру.

Извор: СРНА