latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:35 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Трнопоље, звано "мала Европа" и данас његује добре међунационалне односе (ВИДЕО)

Трнопоље код Приједора, познато под именом „Мала Европа“, јер је ту живјело око тридесетак различитих народа, и данас је мултиетничка средина у којој комшије заједно славе вјерске празнике. Украјинци, који су овдје најбројнија национална мањина, његују матерњи језик и културу. Међутим, иако у Трнопољу данас живи далеко мање људи него раније, најпоноснији су на добре комшијске односе, пуне толеранције и блискости.
Трнопоље - Фото: РТРС
ТрнопољеФото: РТРС

У Трнопољу код Приједора, мјештани заједно славе Божић и Бајрам, али и друге вјерске празнике. Ту свако поштује туђу традицију. Граде се и цркве, и џамије. Ово насеље некада су звали „мала Европа“. Ту је живјело тридесетак народа и народности, а данас их је много мање.

Трнопоље је и средиште украјинске културе. Ту живи и највише припадника ове националне мањине, око три стотине. У основној школи, учи се и украјински језик.

"Трнопоље је и даље  „мала Европа“, када се окренемо око своје куће на сваку страну пута имамо другу националност, што је и добро. Свака нација има своје вјерске празнике и како који празник долази, наше Трнопоље је пуно радости. Јер, како дође Божић, Ускср или Бајрам, сви једни друге појсећујемо и честитамо им", истиче Штефан Стахнек, предсједник Удружења Украјинаца „Козак“ Приједор.



Прије рата у Трнопољу је живјело око четири хиљаде, а данас око три хиљаде становника. Данас једни до других живе Срби, Бошњаци, Хрвати, Украјинци, Чеси. Ту се заједно припремају и погача и боршч и баклава.

"Немамо никаквих проблема, иако је вишенационална средина, имамо добар однос са свим комшијама, Заједно живимо и радимо. Трнопоље је пољопривредни крај, а мислим да су највећи произвођачи млијека управо из Трнопља", каже Младен Унијат, предсједник Савјета Мјесне заједнице Трнопоље.

У Трнопољу има седам фарми музних крава. Школа има око три стотине ђака. Обновљен је и Дом културе. Због економске неоправданости, у овом насељу нема редовне аутобуске линије, нити амбуланте породичне медицине и то је и највећа мука мјештана.