latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:18 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Србија: Ванредна ситуација у 13 општина; евакуисано 139 људи

У 13 општина у Србији проглашена је ванредна ситуација, а данас почиње и допремање нафте угроженим општинама, рекао је Тањугу начелник Сектора за ванредне ситуације Србије Предраг Марић.
Србија окована снијегом - Фото: Novosti.rs
Србија окована снијегомФото: Novosti.rs

"Алексинац је укинуо ванредну ситуацију, али је проглашена још у Ивањици и Гаџином Хану", каже Марић и додаје да је од Бадњег дана, када је почео ледени талас, до данас евакуисано 139 људи.

Највише евакуисаних је у Врању и околини, наглашава и додаје да је тамо било највише интервенција, допремања хране, помоћи болесним људима.

"У том крају појачали смо механизацију, допремили моторне санке, и надам се да ћемо успјети велики број људи да спасимо", каже Марић и додаје да је тренутно на терену ангажовано више од 300 ватрогасаца спасилаца у свим угроженим општинама, али да се координира и са жандармеријом и војском који се ангажују по потреби.

Говорећи о смртним случајевима, наводи да ту треба бити опрезан, да су потврђена два смртна случаја због смрзавања, а за два се чека медицинска потврда.

Замјеник начелника Сектора за ванредне ситуације Бобан Стевановић каже за РТС да је усљед великих падавина и ниских температура најтеже на Пештерској висоравни, у источној и југоисточној Србији, као и у дијеловима западне Србије.

До сада је, према његовим ријечима, више од 250 ватрогасаца ангажовано на конкретним акцијама, евакуисано више од 130 појединаца, извучено више од 73 возила из сметова.

"Постоји проблем са висином сњежног покривача и како да стигнете до свих путева, укључујући и макадамске", рекао је Стевановић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Додао је да локални штабови имају стручно-оперативне тимове на основу чијих процјена ће бити донијете одлуке о укидању ванредне ситуације, али је и навео да не очекује да ће до укидања доћи истовремено у свим угроженим општинама.

На питање да ли постоји опасност од пораста водостаја ријека због топљена снијега, Стевановић је рекао да се прате процјене Хидрометеоролошког завода и да се не очекује да у кратком периоду дође до већег отапања.

Главне саобраћајнице проходне упркос снијегу на путевима

Наставља се борба путара да одрже проходним најважније саобраћајнице, а, како РТС сазнаје, путни правци коридора 10 и 11 су проходни, као и путеви другог реда.

Министарство грађевинарства, саобраćаја и инфраструктуре саопштило је да се саобраћај одвија нормално на најоптерећенијим путним правцима, односно ауто-путевима у Србији.

На појединим путевима обустављен је због радова, а неки путни правци, као на примјер у Трговишту и Босилеграду, непроходни су због сњежних падавина.

У "Путевима Србије" кажу да агрегата за посипање главних магисталних праваца има довољно и да ће се организовати да коридори и најважнији путни правци фунционишу.

И аеродроми "Никола Тесла" и "Константин Велики" функционишу нормално, а у жељезничком саобраћају нема већих поремећаја усљед ниских температура и снијега, наводи се у саопштењу.

Што се тиче воденог саобраћаја, пловидба је обустављена на Тиси, каналу Дунав-Тиса-Дунав и другим каналима на сјеверу земље. Пловидбе нема ни на Сави, ни на Дунаву.

Проглашена је редовна одбрана од леда на дијелу Дунава, Саве и целом току Тисе. Такође, донеијта је одлука о активирању ледоломца "Гребен" на потезу од Ђердапа 1 до изласка из Казана.

Заледиле су и Велика Морава и Дрина, а на Палићком језеру лед је дебљине око 20 центиметара.

Због обустављања пловидбе, штеда на дневном нивоу износи 50.000 евра. Међутим, Вељко Ковачевић из Министарства саобраћаја је за РТС истакао да је безбједност на првом мјесту.

Извор: РТС/Танјуг