latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:04 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Шпирић: Oд ОБЕ затражена потврда аутентичности документа

Заједничка комисија за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ од руководства ове агенције затражиће да у најкраћем могућем року потврди аутентичност документа који је достављен у Народну скупштину Републике Српске, а који се односи на налог ове агенције за прислушкивање званичника Србије.
Документ - Фото: РТРС
ДокументФото: РТРС

Један члан комисије био је уздржан, док су остали подржали одлуку комисије.

Предсједавајући Заједничке комисије Никола Шпирић рекао је да је ово први корак који је комисија предузела, те да се ће након одговора ОБА моћи да планирају наредни кораци.

Он није желио да износи више детаља са данашње сједнице, напомињући да ће јавност бити информисана о резултатима рада комисије када заврши свој посао.

У кабинет потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића 16. децембра стигла је пошиљка са ознаком "Тајно", с документом о налогу ОБА БиХ за прислушкивање званичника Србије.

ОБА према том документу спроводи акцију "Ушће", у оквиру које прислушкује и званичнике из Србије.

Стевандић је рекао да је тај документ упутио на адресе свих званичника у Републици Српској и српским представницима у заједничким институцијама БиХ, тражећи да се "утврди о чему се ради и да ли је било злоупотребе".

Он је истакао да се тај документ мора анализирати на сједници Народне скупштине и Владе Српске и да "неко из ОБА треба да сноси одговорност".

Извор: СРНА