latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:22 | Аутор: РТРС

Америка има највише хакера и највише издваја за те сврхе

Према подацима компаније "Секјурион аналитикс", САД су на првом мјесту у области сајбер-безбједности и улагању у ту област, а слиједе их Кина и Велика Британија.
Хакери (илустрација) - Фото: AP
Хакери (илустрација)Фото: AP

Међу пет најобученијих сајбер-земаља су и Русија, Њемачка и Сјеверна Кореја, наводи ова компанија.

Из буџета Пентагона за сајбер-безбједност годишње се издваја око седам милијарди долара, а хакерски кадар броји више од 9.000 људи.

Иза САД су Кина и Велика Британија, које у ове сврхе издвајају 1,5 милијарди, односно 450 милиона долара - наводи "Руска ријеч".

У просјеку, у цијелом свијету за сајбер-безбједност издваја се око један одсто војног буџета, изузев у Сјеверној Кореји, која издваја око 20 одсто средстава одбрамбеног ресора.

Према писању листа "Комерсант", који се позива на своје изворе, јединице за сајбер-безбједност у Русији броје 1.000 запослених, односно осам пута мање у односу на САД.

Ови подаци објављени су у вријеме оптужби америчких сепцијалних служби и администрације одлазећег предсједника Барака Обаме на рачун Русије за наводно хаковање података Демократске странке и за помоћ Доналду Трампу у предсједничким изборима.

Избор: СРНА