latinica  ћирилица
11/01/2017 |  15:31 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

КЦУ Сарајево- Обољели од карцинома данима без терапије

Пацијенти обољели од карцинома већ данима не примају терапију, јер Клинички центар Универзитета у Сарајеву /КЦУС/ нема лијекове који су им потребни.
УКЦ Сарајево - Фото: илустрација
УКЦ СарајевоФото: илустрација

Са недостатком лијекова не суочавају само пацијенти који долазе на ову клинику, него и они који се лијече широм ФБиХ рекао је шеф Клинике за онкологију КЦУС Семир Бешлија.

- Надлежност за набавку цитотоксичних лијекова у ФБиХ је искључиво везана за Завод здравственог осигурања и реосигурања. Као радници Клинике за онкологију веома смо фрустрирани оваквим начином организације и сматрамо да је неопходно промијенити како би онколошки пацијенти добили терапију - рекао је Бешлија.

Из КЦУС-а истичу да Завод здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ расписује тендере за набавку, потписује уговоре и одређује који ће лијекови за онколошке пацијенте бити стављени на листу.

- Ми само примјењујемо лијекове које нам Фонд достави и располажемо само са онолико лијекова колико нам обезбиједе. Ово се односи и на све програме здравствене заштите из тзв. вертикалног програма за који нам фонд доставља недовољно новца, катетеризација, златни сат процедуре, кардиохируршке операције, операције кичменог стуба и велики број других процедура - рекли су на КЦУС-у.

Извор: СРНА