latinica  ћирилица
11/01/2017 |  15:45 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

У Београду разговарали Николић и Крајишник (ВИДЕО)

Предсједник Србије Томислав Николић разговарао је у Београду са Момчилом Крајишником, предсједником удружења "Ствараоци Републике Српске".
Николић - Крајишник - Фото: РТРС
Николић - КрајишникФото: РТРС

Главна тема разговора била је очување језика и културе српског народа у државама насталим распадом Југославије. 

 Делегација коју су, поред Момчила Крајишника, сачињавали академик Слободан Реметић и Момчило Вуксановић, представник Срба из Црне Горе, изнијела је предсједнику Николићу закључке са скупа Срба из региона, који је недавно одржан у Подгорици.

- Предсједник Николић је прихватио да подржи и да се одржи научни скуп о заштити ћирилице и о једном пројекту који смо ми назвали да један народ мора да има један језик, једно писмо и један буквар, истакао је Крајишник.

Одговарајући на новинарско питање, први предсједник парламента Републике Српске, осудио је најновије изјаве Валентина Инцка.

- Као да је залутао негдје, па не разумије да је то толико увреда да неко пореди НДХ са деветим јануаром. Девети јануар је дан када је историјски створена Република Српска и Република Српска је створена вољом српског народа. Није вољом друга два народа, с тиме да у њој нико нема право веће, било ко да у њој живи. Срби, Хрвати, Муслимани, националне мањине, треба да имају једнака национална права, поручио је Крајишник.

Договорено је да скуп о заштити српског језика и културе, са акцентом на очување ћирилице, буде одржан у Београду почетком прољећа.