latinica  ћирилица
11/01/2017 |  16:05 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

СНП: Србија као гарант Дејтона да затражи смјену Инцка

Српска народна партија саопштила је данас да Србија, која је гарант Дејтонског споразума и постојања Републике Српске, треба хитно да затражи смјену високог представника Валентина Инцка и његово протјеривање из БиХ, јер ремети мир и уставни поредак, вријеђа српски народ и подстиче сукобе.
Српска народна партија - Фото: РТС
Српска народна партијаФото: РТС

"Као достојан представник црно-жуте Аустроугарске монархије, која је, док је владала Босном прогонила и убијала Србе и све што српски мисли, Валентин Инцко наставља да најбруталније вријеђа Србе и њихова сјећања на најтрагичније догађаје за вријеме Другог светског рата", навео је СНП у саопштењу.

У саопштењу се оцјењује да "Инцко покушава да своју безвриједну улогу у БиХ, коју је дебело наплаћивао годинама, оправда вријеђањима и насртајима на једну од највећих тековина борбе српског народа, а то је Република Српска".

"Вријеме таквих политичких шарлатана који су зарађивали на мржњи према Србима је прошло, свијет се мијења у корист националних интереса Србије и српског народа. Републику Српску нико никада више неће моћи да укине нити да јој одузима њене надлежности дефинисане Дејтонским споразумом", наглашава СНП, чији је лидер Ненад Поповић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је јуче да би се, ако би се почели славити празници као што је 9. јануар - Дан Републике Српске, онда неки могли досјетити да се слави и 10. април, дан када је основана НДХ.

Извор: Срна