latinica  ћирилица
11/01/2017 |  17:32 ⇒ 12/01/2017 | 09:38 | Аутор: РТРС

Година дана од усвајања новог Закона о раду - шта се промијенило? (ВИДЕО)

Сутра се навршава тачно годину дана од ступања на снагу новог Закона о раду. И сада овај документ синдикат критикује, док послодавци тврде да је добра основа, коју још треба надоградити.
Фабрика - Фото: РТРС
ФабрикаФото: РТРС

Провјерили смо и шта кажу радници? Да ли у пракси има промјена?

Предраг Гиговић из Градишке запослен је у производњи пластике. Задовољан је да у вријеме велике незапослености има посао али, како каже, користи од новог закона о раду- није имао.

Никаквих побољшања ми у нашој производњи нисмо примјетили.Чак напротив смањен је обим производње, каже Гиговић.

Синдикат није задовољан резултатима новог закона о раду. Послодавци нису незадовољни, али сматрају да може бити много бољи.Тврде у закону су остали додаци на плату, који су заоставштина прошлог система. Синдикалци мишљења да су посљедњу годину права радника умањена.

- Добили су још јефтинију радну снагу. Добили су могућност да радника отпусте кад год и како год мисле и пожеле, истиче Ранка Мишић предсједница Савеза синдиката.

- Институт попут минулог рада, регреса, зимнице, огрева су институти који су карактеристични за планске економије.У тржишној они нису прихватљиви. И зато сматрамо да у неком наредном периоду треба да се размисли о овоме, напомиње Саша Аћић Унија удружења послодаваца.

У Влади кажу да је нови Закон о раду дао резултате.

Број запослених, кажу послодавци, доказ је да смо на добром путу ка стварању бољег пословног амбијента.

- Имамо повећање запослених у односу на март више 8 000, каже Аћић.

- Крајња цифра броја запосених је увећана за 5-6 хиљада што се увећавало и сваке године кад је био и стари закон.Чак 2008. били су најбољи резултати, поручила је Мишићева.

Сљедеће седмице требало би да буду настављени преговори о општем колективном уговору. Пред социјалним партенрима остало је да договоре износ регреса, прековремени рад и плаћање рада за државне празнике. У синдикату се надају да ће ускоро овај документ бити потписан. Послодавци не желе да кажу ни да су оптимисти ни песимисти.