latinica  ћирилица
11/01/2017 |  18:05 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Трамп: Објављени су лажни документи (ВИДЕО)

Дугоочекивани говор Доналда Трампа након избора за предсједника САД-а одржава се данас у Њујорку , а све је занимао Трампов коментар о наводним компромитирајућим информацијама које би требале показати везу Русије и Трумпа, али и руске умијешаности у америчке предсједничке изборе.

На самом почетку говора Трамп је рекао да су информације, које су неки амерички медији објавили лажне.

- Документи објављени на Базфиду су лажни и жалосно је што су их неки амерички медији објавили. Морам рећи да желим захвалити новинарима који су одлучили занемарити ову вијест коју је можда процурила из обавјештајних служби. Та лажна вијест никад није требала бити написана, а камоли процурити у јавност. Зато захваљујем онима који ту вијест нису објавили и показали велику професионалност - поручио је Трамп.

Оштро је одбацио тврдње да му је Русија помогла да побиједи на предсједничким изборима.

- Немам никакве договоре с Русијом, нити било какве друге везе. Поштујем Путина што су објавили да је ово данас што је процурило лаж. Имамо ужасан однос с Русима, а они нам помажу у борби против ИД. Ако ме Путин воли, мени је то предност. Не знам хоћу ли се слагати с Путином, можда нећу. Надам се да хоћу. Мислите ли да би Хилари била боља? Ма дајте, молим вас..", нагласио је Трамп.

Трамп је навео да ће у року од 90 дана бити објављен извјештај о одбрани од хаковања и како да се заустави "тај феномен".

- Русија ће имати велико поштовање према нашој земљи док је будем водио, поштоваће нас више, видјећете то. Али није проблем само Русија, а ви о томе не пишете. Шта се догодило? Кина је хаковала 22 милиона налога. Немамо одбрану. Воде нас људи који не знају шта раде. Русија ће нас много више поштовати док је ја будем водио. Надам се да ћемо се слагати, али могуће је и да до тога не дође - рекао је Трамп.

Када је дошло до питања о "Обамакеру" на коју је Обамина адмистрација много полагала, а коју су републиканци много критиковали, Трамп је рекао "коначно, мислио са да то питање никада нећете поставити", након чега је рекао да је "Обамакер" "потпуна катастрофа"

На питање о једном од његових највећих адута током кампање – зиду на граници са Мексиком – Трамп је навео да ће зид бити подигнут, да може да чека годину, двије, док трају преговори са Мексиком, али да не жели да чека.

Како наводи, његов потредсједник Мајк Пенс тренутно ради на томе да се добију потребна одобрења од Конгреса.

Упркос питањима новинара и потенцирању приче о информацијама обавјештајних агенција о Трампвој повезаности с Русијом, новоизабрани амерички предсједник је потенцирао причу о економији.

- Хајде да говоримо о добрим стварима. Хвала компанији Форд што је одустала од отварања производних погона у Мексику и што ће их отворити у САД-у. Надам се да ће тај примјер слиједити и остале аутомобилске компаније, попут Џенерал Моторса - казао је Трамп.

Он је рекао да уколико неко жели да пресели бизнис и отпусти америчке раднике, да то се то више неће догађати на исти начин, јер ће компаније морати да плате веома велике таксе, додајући да ће отићи тако што ће саме себе убити.

Рекао је да га није брига док се компаније крећу по САД, јер како каже, има много држава у игри.

Он је навео и да је за да за викенд одбио пословну понуду вриједну двије милијарде долара.

- За викенд ми је понуђено 2 милијарде долара, да се договоримо у Дубаију са "пријатељем", диван момак - рекао је Трамп.

- Одбио сам га. Нисам морао, јер као што знате, нема сукоба интереса јер сам предсједник - рекао је Трамп додајући да он може да води и свој бизнис и Владу у исто вријеме.

Трампов адвокат је објаснио да ће Трамп бити изолован из бизнис договора, а због тога је Трамп своју империју и потпуну контролу над бизнисом препустио својим синовима.

Трампов адвокат његову бизнис империју пореди са Нелсоном Рокфелером, истичући да су она и њене колеге ангажоване на томе да га потпуно изолују из менаџмента компанија.

- Сукоб интереса се једноставно не односи на предсједника и подпредсједника - каже адвокат додајући да и поред тога Трамп не жели да буде икакве сумње у америчкој јавности због чега се дистанцирао од свог бизниса.

Ово уступање ће ријешити било какав сукоб интереса, што не би учинила продаја, која није изводљива јер се од Трампа не може захтијевати да ликвидира своје животно дјело.

Трамп је изјавио да је администрација његовог претходника Барака Обаме створила терористичку организацију Исламска држава.

Он је и раније изјављивао да је Обама заједно са Хилари Клинтон створио ову терористичку организацију. Неколико пута је у предизборној кампањи нагласио да је Обамина администрација требало да обрати пажњу на његове позиве да САД преузму нафтна постројења које контролише Исламска држава, али да је умјесто тога дозволила да та терористичка група расте.

Трамп је изјавио да се нада да ће наћи општи језик са предсједником Русије Владимиром Путином и заједно са Москвом се борити против терористичке Исламске државе.

- Русија може да нам помогне да се боримо са ИД - нагласио је он.

Извор: Агенције