latinica  ћирилица
11/01/2017 |  18:28 | Аутор: РТРС

Митровић: Мандић никада није показао мржњу према Бошњацима

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је данас у Суду БиХ да Милан Мандић никада није показао анимозитет, нити мржњу према Бошњацима.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

У наставку суђења предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милану Мандићу и новинарима телевизије "Елта", који су оптужени за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, Митровић је навео да Мандића познаје посљедњих 16 година кроз заједничке активности у процесу тражења несталих.

Митровић је у својству свједока одбране рекао да је емисију "У сред сриједе" телевизије "Елта", о теми тражења несталих лица, процесуирања ратних злочина и односа удружења која се баве овим питањима, а у којој је Мандић дао изјаву "Божија правда у Сребреницу је стигла 1995.", гледао накнадно.

- Док сам гледао прилог, стекао сам утисак да је код Мандића "провејавао" осјећај изражене дискриминације од свих који имају директан утицај на тражење несталих. И Мандић је жртва, он још трага за оцем, а знам да му је и мајка била притварана током рата - каже Митровић.

Он је потврдио да је 9. јануара 2014. године Мандић примио увредљиву " честитку" на којој се налазила фотографија скелетних остатака жртава, коју је показао Савјетодавном одбору Института за нестала лица БиХ, чији је члан.

- Тражио је да буде заказана сједница Одбора на којој би хрватска и бошњачка удружења заузела став о овоме, али до тога никада није дошло - рекао је Митровић.

Он је додао да је једна од представница бошњачког удружења рекла да јој није било понуђено да "потпише честитку", али да би то учинила.

- И поред стања у којем је био, Мандић никада није показао анимозитет нити мржњу према Бошњацима. Он је, и поред понекад радикалних ставова, одржавао ниво кореспонденције са свима који се баве тражењем несталих, а 2010. године посјетио је и Поточаре, након чега је био изложен критикама српских удружења јер Бошњаци нису урадили нешто слично за Србе - рекао је Митровић, који је члан Савјетодавног одбора.

Према његовим ријечима, сви чланови Савјетодавног одбора нису драстично схватили Мандићеву изјаву. Како каже, она је потекла из личне фрустрације и осјећаја дискриминације српског народа, а не из жеље за одмаздом.

- Прије и послије тога, Мандић никада није дао такву или сличну изјаву. Коректно се понашао, а са неким Бошњацима чак је имао и срдачне односе - потврдио је Митровић.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић рекао је да је по службеној дужности гледао интервју са Миланом Мандићем на телевизији "Елта", у којој је, између осталог, говорио о проблемима са Тужилаштвом БиХ, које је главни носилац тог процеса.

- Спомињао је проблеме у вези са одбијањем Тужилаштва БиХ да плати пробна копања, као и неоправдано дуга чекања на ексхумације које су биле најављене. Спомињао је и проблеме између српских и бошњачких удружења, наводећи да удружења из Федерације БиХ /ФБиХ/ немају довољно солидарности и одговорности да признају статус српских жртава - навео је Мишић.

И овај свједок је потврдио да је, као и Мандић, 9. јануара 2014. примио увредљиву "честитку" усмјерену против српског народа, о чему је разговарано у Институту. Мишић каже да, нажалост, није било воље да ово питање буде стављено на дневни ред Управног одбора.

- Мандић је то поставио на Савјетодавном одбору, али није постигнут никакав консензус - рекао је Мишић.

Коментаришући Мандићеву изјаву, Мишић је рекао да је разочаран јер су му након тога затворена бројна врата у процесу тражења несталих.

- Мандић ми је објашњавао његово разочарање што се изјава тумачи злонамјерно и што покушавају омаловажити његов досадашњи рад на тражењу несталих - каже Мишић.

Он сматра да је Мандић требало да објасни своје ријечи или да, евентуално, упути извињење увријеђеним.

Мишић је изразио разумијевање за жртве, које "имају пуно горчине и огорчења", те додао да је Мандић дискриминисан.

- Он је себи направио велику штету. Прије тога много је радио са свједоцима, а Институт је поднио неколико захтјева за ексхумацију на основу његовог рада. Имао је добру сарадњу са људима на обје стране, а био је захвалан и захтјеван сарадник. Никада није имао предрасуда према другим народима, а био је популаран и у удружењима жртава из ФБиХ - потврдио је Мишић.

Мандићева изјава би, према његовим ријечима, прошла незапажено да је члан колегијума директора Института Амор Машовић није потенцирао са циљем да га искључи из Савјетодавног одбора, у чему није успио.

- Нисам чуо да је изјава Милана Мандића подстакла било кога на изазивање националне, расне и вјерске мржње - рекао је Мишић.

Кривичну пријаву против Мандића и телевизије "Елта" поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице.

Пријава је поднесена због Мандићеве изјаве од 19. фебруара 2014. године, када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају удружење "Мајке Сребренице", између осталог, рекао да ће "њихове говоре стићи Божија правда".

- Божија правда у Сребреницу је стигла. О томе јавно говорим. Жесток ратни злочин почињен је 1992. и 1993. године у Сребреници, Скеланима, Поточарима, Кравици и Братунцу, а Божија правда је стигла 1995. године - изјавио је тада Мандић.

Наставак суђења заказан је за 25. јануар.

Извор: СРНА