latinica  ћирилица
11/01/2017 |  20:17 | Аутор: РТРС

За "Златни сунцокрет" у ужем избору 16 књига

У ужем избору за књижевну награду "Златни сунцокрет", коју додјељује компанија Витал је 16 књига, које се по оствареном техничком нивоу и литерарној страсти издвајају из текуће продукције, саопштио је данас жири.
Иследник - Фото: РТРС
ИследникФото: РТРС

Жири у саставу Никола Страјнић, Драган Јовановић Данилов и Владимир Гвозден сачинио је ужи избор кандидата за награду након разматрања више од 200 наслова.

У жанру романа кандидати су Светлана Слапшак за дјело "Равнотежа", Енес Халиловић за "Ако дуго гледаш у понор", Светислав Басара за "Андрићева лествица ужаса", Владислав Бајац за наслов "Хроника сумње", Роберт Тили за "Убоги Лазар у градовима", Ранко Рисојевић за "Сестре и другарице".

За награду конкуришу и Зоран Живковић са романом "Тумач фотографија", Миомир Петровић са књигом "Кућа од соли", Берислав Благојевић са насловом "Бумеранг", Радован Влаховић са дјелом "Бапа", Мирко Демић са романом "Ћутања из горе", Дарко Тушевљаковић са својим дјелом "Јаз".

У ужем избору су и пјесничке збирке "Сенка осмог еона" Селимира Радуловића, "Прасвршетак" Ласла Блашковића, као и збирке припов,едака "Мемо" Дивне Вуксановић и "Рашчарани свет" Јелене Ленголд.

У питању су, према оцјени жирија, "зрела дјела провјерених приповједача, али и неки нови, опори гласови који нам поново откривају замаскирану социјалну проблематику".

Најужи избор кандидата биће саопштен средином јануара.

Овогодишња награда, која подразумијева диплому и новчани износ, биће уручена крајем јануара у Београду.

Награда је први пут додијељена 1996. године пјесничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима су Радослав Петковић, Горан Петровић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Драган Јовановић Данилов, Јовица Аћин, Милета Продановић, Давид Албахари и Угљеша Шајтинац.

Прошлогодишњи добитник је био Драган Великић за роман "Иследник".

Извор: Танјуг