latinica  ћирилица
12/01/2017 |  07:55 | Аутор: РТРС

Тилерсон пред Сенатом девет сати, кога ће све "разјарити"

Бивши извршни директор нафтног гиганта "Ексон мобила" Рекс Тилерсон свједочио је пуних девет сати пред Спољнополитичким одбором Сената.
Рекс Тилерсон (архивска фотографија) - Фото: AP
Рекс Тилерсон (архивска фотографија)Фото: AP

Њега је новоизабрани амерички предсједник Доналд Трамп именовао за државног секретара САД, а Сенат треба да му потврди постављење на нову функцију.

Предсједавајући комитета Боб Коркер изјавио је након свједочења јуче да очекује да ће Тилерсон добити потврду и да ће он лично то подржати, преноси Ројтерс.

Коркер очекује да ће Тилерсон и данас наставити да одговара на питања сенатора.

Тилерсон је током свједочења највише испитиван о процјенама америчких обавјештајних служби да је Русија сајбер нападима утицала на исход предсједничких избора у САД на којима је у новембру побиједио Трамп.

Након инсистирања сенатора, Тилерсон се сложио са тим да сајбер напади не би били могући без одобрења руског предсједника Владимира Путина.

Ипак, Тилерсон није желио да Путина назове ратним злочинцем, одговарајући на сенаторско питање да ли би шефа Кремља тако окарактерисао због руског мијешања у сиријски грађански рат. Изјавио је да би задржао на снази америчке санкције против Русије док нова администрација не преузме дужност и САД не развију приступ према тој земљи.

Тилерсон је такође казао да Вашингтон мора да упути јасан сигнал Кини да њена изградња острва у Јужном кинеском мору мора да престане.

Он је у свједочењу рекао и да САД морају да Пекингу јасно ставе до знања да Кини неће бити дозвољен приступ овим острвима.

Ројтерс оцјењује да ће овакви Тилерсонови коментари "сигурно разјарити" Пекинг.

Према Тилерсону, кинеска градња острва и постављање војних капацитета на њих "слично је руском преузимању Крима".

Он је током свједочења казао и да се не слаже са Трамповим коментарима да не би било лоше да неке друге државе, попут Јапана, набаве нуклеарно оружје.

Тилерсон је додао да не мисли да постоји особа која би се залагала за више нуклеарног оружја на планети.

Он је такође рекао да би препоручио "пуну ревизију" нуклеарног споразума са Ираном, али није позвао на потпуно одбацивање споразума из 2015. године.

Тилерсон је, одговарајући на питања у Сенату, рекао и да се не противи споразуму о слободној трговини Транспацифичког партнерства, али је истакао да дијели неке Трампове ставове о томе да ли тај споразум одражава најбоље интересе САД, пренио је Ројтерс.

Извор: Танјуг