latinica  ћирилица
12/01/2017 |  08:24 | Аутор: РТРС

Косовски бизнисмен Беџет Пацоли плаћа слободу за Харадинаја

Косовски бизнисмен и бивши предсједник Беџет Пацоли не штеди новац да издејствује ослобађање Рамуша Харадинаја, пише "Блиц".
Рамуш Харадинај - Фото: ФОНЕТ
Рамуш ХарадинајФото: ФОНЕТ

Пацоли, који у јавности фигурира као најбогатији Албанац, своје богатство ставио је у функцију Харадинајеве слободе, наводи лист.

Како наводе, "бивши предсједник косовских Албанаца плаћа прије свега лобистичке групе, које би требало да притисну француске политичаре, али и да покрену медијску кампању у Харадинајеву корист".

Харадинајево хапшење, наводи лист, узнемирило је Пацолија који је, два дана по његовом хапшењу, на својој званичној фејсбук страни објавио "да подржава миран протест грађана Косова против хапшења бившег косовског премијера по српској потјерници".

Пацоли се истог дана огласио још два пута: једном да би поново пружио подршку породици Харадинај, а други пут да би јавности предочио закључке са састанка које је имао са предсједником парламента Албаније Иљиром Метом и том приликом навео да је убијеђен да "Француска ради на ослобађању Рамуша".

Пацоли је оцијенио разочаравајућим да "косовски парламент није изгласао резолуцију о Рамушу Харадинају. Сви разговори и обећања на крају су пропали. Ово је реална ситуација", рекао је Пацоли, преноси "Блиц".

Харадинај је прошле сриједе лишен слободе на аеродрому у Базел-Милуз на француској страни, на основу потјернице коју је Србја за њим расписала 2004. године и налази се у притвору.

Србија га тражи због сумње да је починио злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађини 1998. и 1999. године.

Тужилаштво за ратне злочине доставило је у сриједу Министарству правде Србије наредбу о проширењу истраге против Рамуша Харадинаја са новим доказима.

Извор: Танјуг