latinica  ћирилица
12/01/2017 |  08:45 ⇒ 09:39 | Аутор: РТРС

Србија: Снијег престао да пада, температуре почињу да расту

У Србији је послије шест ледених дана снијег престао да пада, температура почиње да се приближава нули, али у 13 општина и даље је на снази ванредна ситуација, док је на Пештерској висоравни без воде око 1.800 људи.
Србија окована снијегом - Фото: Novosti.rs
Србија окована снијегомФото: Novosti.rs

Дебљина леда на ријекама, на којима је обустављена пловидба, износи 15 центиметара, а покренут је ледоломац "Гребен" који пробија ледене чепове на Дунаву, од Кладова до Брњице код Голупца.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је за РТС да се наставља евакуација и дотурање лијекова угроженим грађанима, а од почетка леденог таласа евакуисано је 146 лица и извучено је 73 возила.

Марић каже да је тешко на југу Србије и да је највећи број интервенција био на територији Врања.

Он је навео да је ситуација са снабдјевањем струјом повољна а кварови се отклањају у ходу.

Марић каже да од процјене локалних самоуправа у којима је на снази ванредна ситуација зависи када ће она бити укинуто.

Према његовим ријечима, Влада Србије одобрила је помоћ у нафти и додао да вјерује да ће благо отопљење ићи у прилог бржег рашчишћавања путева.

Он је додао да су све велике ријеке још под ледом, пловидба је обустављена на Тиси, Сави, Дунаву, а код Великог Градишта је заробљено неколико страних и домаћих бродова.

Марић истиче да се од првог тренутка ради озбиљан мониторинг леда на ријекама и да ће се реаговати на најбољи могући начин.

Он је упозорио да ова зима није одмакла далеко и да нас чека још много хладних и ледених дана.

"Изгурали смо ми и теже ствари. Изгураћемо и ово. Ово је прилика да људи покажу солидарност, да се помаже најугроженијим суграђанима", рекао је Марић и захвалио спасиоцима за које је рекао да раде сјајан посао, те апеловао на грађане да слушају савјете надлежних органа.

Извор: СРНА