latinica  ћирилица
12/01/2017 |  09:21 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Неиспуњавање обавеза пролонгира другу траншу ММФ-а

Кашњење власти у БиХ у испуњавању дефинисаних мјера пролонгираће исплату друге транше из проширеног аранжмана са Међународним монетарним фондом изјавио је резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди.
Међународни монетарни фонд - Фото: AFP
Међународни монетарни фондФото: AFP

Он је навео да друга транша треба да износи око 155 милиона КМ, те да по уходаном кључу двије трећине новца припадају Федерацији БиХ, а једна трећина Републици Српској.

Пароди је за "Глас Српске" рекао да ће ММФ препоручити закључење првог прегледа у вези са проширеним аранжманом онда када власти реализују низ мјера које су договорене у новембру прошле године.

Иако нема рока за закључење првог прегледа, Пароди наводи да је у интересу власти БиХ да то буде учињено што прије, јер кашњење у примјени мјера доводи до пролонгирања у исплати друге транше.

Према његовим ријечима, власти су се обавезале на примјену кредибилног сета мјера које не само да ће резултирати пуштањем друге транше, већ ће бити и од користи за БиХ и помоћи повећању привредног раста и стварању радних мјеста.

Он је подсјетио да су на листи задатака и смањење јавне потрошње, контрола запошљавања, повећање акцизе на нафтне производе укључујући течни нафтни гас и биогориво за 15 фенинга по литру.

Пароди је навео и да власти у ФБиХ треба да потпишу уговоре са међународним савјетницима за спровођење оперативне и финансијске дубинске анализе за "БХ Телеком" и "ХТ Мостар" с циљем њихове реконструкције или продаје акција.

Он је истакао да је Република Српска усвојила измјене и допуне Закона о порезу на добит који је усаглашен са законом ФБиХ, те да је задовољан што је Народна скупштина већ донијела нови Закон о банкама и измјене и допуне Закона о Агенцији за банкарство Републике Српске, додавши да очекује да ће и парламенти БиХ и ФБиХ у наредним седмицама усвојити правна акта која се на њих односе.

Итвор: СРНА