latinica  ћирилица
12/01/2017 |  17:20 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Обавезно изувајте обућу по уласку у стан

Због сопственог и здравља малишана обавезно изувајте ципеле на вратима - а то тражите и од гостију.
Дјеца (Фото: mamamia.com.au) -
Дјеца (Фото: mamamia.com.au)

Изување одмах на вратима или тражење тог истог некима је нормално, некима малограђански, али шта год ми мислили о томе - скидање обуће би требало да буде обавезно, истичу стручњаци.

Чак и они који се редовно изувају понекад доживе сценарио у којем су "само нешто" заборавили да понесу, па преходају кућу или стан у потрази, не знајући да тим чином ризикују своје здравље.

Наиме, нова студија Универзитета Хјустон је открила да се у просјеку на око 39 одсто обуће налазе бактерије, од којих су неке потенцијално опасне за здравље.

Једна од њих је Clostridium difficile, која се сматра пријетњом јавном здравству будући да је отпорна на велики број антибиотика ако дође до инфекције. Може узроковати бројне сметње, укључујући дијареју, упалу цријева и озбиљније компликације.

У другом истраживању Универзитета Аризона пронађено је чак 9 различитих врста бактерија на ђоновима обуће, што их чини прљавијим од јавних тоалета.

- Будимо реални, људи се забораве, скину кућне папуче и онда по истом мјесту гдје су ходали у ципелама ходају у чарапама. Касније у тим чарапама легну на кауч, а с кауча без проблема доспијеју у наш организам. Ситуација је још опаснија ако имате мало дијете - 90 одсто игре и кретања одвија се на поду - истиче микробиолог Чарлс Герба.

Каже да 27 одсто пронађених узорака бактерија чини Е.Colli, која је врло отпорна на терапију антибиотицима. Пронађена је и бактерија Кlebisiella pneumonia која може да резултира упалом плућа и разним инфекцијама крвотока, као и бактерија Serratia Ficaria, која узрокује респираторне инфекције.

Нису опасне само бактерије

Још једна опасност која вреба с обуће су и разне хемикалије и уља који као токсини загађују наш дом и долазе у ваздух, те их тако удишемо. Будући да је готово немогуће свакодневно усисавати и прати подове, нормално је и од гостију тражити да скину ципеле - не због удобности, већ здравља, а исто то чинити и у туђим домовима.

Извор: Агенције