latinica  ћирилица
13/01/2017 |  07:37 ⇒ 14/01/2017 | 08:03 | Аутор: РТРС

Широм Српске дочек Православне нове године (ВИДЕО)

Широм Српске вечерас ће бити дочекана Нова година по јулијанском календару или Православна нова година.
Бањалука: Дочек Православне нове године - Фото: архив
Бањалука: Дочек Православне нове годинеФото: архив

Уз Српску православну цркву, Нову годину 13 дана послије 1. јануара славе Руска и Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија. Новогодишњу честитку упутили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

На бањалучком Тргу Крајине у новогодишњој ноћи - регионални спектакл. Вечерас наступа једна од најпознатијих група на овим просторима - Бијело дугме.

Горан Бреговић, Ален Исламовић и Младен Војичић Тифа заједно са Оркестром за свадбе и сахране извешће најпознатије пјесме Бијелог дугмета у новим аранжманима. Како најављују организатори концерта, ни киша ни снијег неће спријечити одржавање концерта, који ће почети у 20 часова наступом гупе Мистик, док је наступ Бијелог дугмета заказан за 23 часа, када ће се и наша телевизија укључити у пренос.

Концерт Бијелог дугмета одржава се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а Горан Бреговић и Младен Војичић Тифа, добро расположени, потврђују да ће ово бити једно незаборавно вече.
 
У Источном Сарајеву није организован дочек Православне нове године на отвореном. Ипак, не сумњамо у добар провод на Јахорини гдје ће бројни туристи, али и домаћи гости дочекати Нову годину по јулијанском календару. Истовремено, у већини угоститељских објеката у Источном Сарајеву биће организован дочек и многи ће ту славити до раних јутарњих часова. Међутим, највећи број грађана Источног Сарајева Православну нову годину дочекаће код куће у кругу породице.

Требињци ће у Православну нову годину ући са Жељком Јоксимовићем. Концерт је требало да се одржи у "Зимзограду" на Градском тргу, али је због кише премјештен у спортску дворану "Милош Мрдић". Они које воле другачији провод, Нову годину дочекаће у неком од требињских кафића или ресторана, а многи ће бити у кућном амбијенту са својим најмилијима.

У Херцеговини се, према традицији, Нова година по јулијанском календару, прославља и као Мали Божић. Oбичај је да се за овај празник ложи и четврти бадњак, који је припремљен на Бадњи дан. Гдје год били Херцеговци који славе православну Нову годину обиљежиће је у складу са обичајима и наравно, весело.

На подручју приједорске регије, само општина Нови Град није прекинула традицију, па организује дочек Православне нове године на отвореном. Из општинске управе кажу да програм прославе на "Тргу Младена Ољаче почиње у 20 часова. Присутне ће забављати популарна фолк пјевачица Тања Савић и локални Џет Сет Банд. Ни ове године неће изостати кувано вино за присутне, као и спектакуларни ватромет, који ће у поноћ обасјати небо изнад Новог Града.

На улицама Бијељине нема оне празничне еуфорије коју карактерише данашњи дан. Дочек на отвореном ни ове године није  организовала градска управа, али славља ће бити. Топли породични дом, ресторан или неки од многобројних кафића у граду спремни су за госте.

Општински одбор СПКД "Просвјета" Дервента организоваће вечерас на Тргу православља дочек Православне нове године. У Саборном и спомен-храму Успења Пресвете Богородице од 23.30 часова биће служена молитва.

Весело ће бити и у осталим градовима Српске. Зворничани ће славити на тргу, док у Добоју неће бити организованог дочека. Брчаци ће уживати уз Драгана Којића Кебу, док ће у Вишеграду свирати Емир Кустурица и “Но смокинг оркестра”. Славиће се и у Теслићу, Станарима, Шамцу и Чајничу.