latinica  ћирилица
13/01/2017 |  08:20 | Аутор: РТРС

Дочек Православне нове године у Србији

Широм Србије вечерас ће бити дочекана Нова година по јулијанском календару или Православна нова година.
Нови Сад - Фото: РТРС
Нови СадФото: РТРС

Организованог дочека Православне нове године на неком од градских тргова у престоници нема, једино чему могу да се надају Београђани јесте ватромет у поноћ испред Храма Светог Саве.

Тим Нови Сад 2021 који је огранизовао дочек Нове године по грегоријанском календару пружиће на централном новосадском тргу грађанима још једно велико славље за дочек Српске нове године. У 21 час више од 60 симфоничара Оркестра Нови Сад 2021 представиће публици највеће хитове филмске музике у којој ће доминирати музика из српске кинематографије. Због ниских температура, Симфонијски оркестар 2021 одржаће концерт у Градској кући док ће публика имати прилику да ужива у њему путем директног аудио-визуелног преноса на Тргу слободе. Након ди-џеј Фанатика на Тргу ће наступити дувачки оркестар легендарног Бобана Марковића.

За дочек Нове године по јулијанском календару на Златибору се спрема дупли програм. На Краљевом тргу од 22 сата пјеваће Ана Кокић, уз поноћни ватромет, а у порти цркве у селу Јабланица Српска нова биће дочекана уз трубаче, врућу ракију и Божић бату који ће најмлађима подијелити поклоне. У златиборским ресторанима неће бити организованог дочека па ће угоститељски објекти на овој планини радити уобичајено уз стандардни цјеновник.

На дочеку српске Нове године на градском тргу у Чачку свираће "Рибља чорба". Концерт ће почети у 22.30 и трајаће до један сат иза поноћи.

У Врњачкој Бањи је све спремно за дочек Српске нове године, а ове године ће на Променади наступити "Ју група".

Популарна поп пјевачица Марија Шерифовић забављаће Нишлије на дочеку Српске нове године у парку Свети Сава у Нишу. Организатор дочека, општина Медијана, најављује да ће некадашња побједница Евровизије наступити у 22.30 часова. Нишлије ће моћи да уживају и у 3Д анимацији са мотивима из православља на Цркви Светог цара Константина и царице Јелене, коју ће приказати студенти Електронског факултета у Нишу.

Грађани Косовске Митровице Нову годину по јулијанском календару дочекаће уз трубаче, концерт Ђорђа Давида и његовог бенда, као и уз наступ групе "Министарке", а у поноћ биће приређен и ватромет. Од 11 до 17 часова биће одржана манифестација "Улица отвореног срца" на платоу код Техничке школе, а дјецу ће анимирати професионални кловнови, цртачи лица, биће приказана представа "Уображенко и Звездана", наступиће КУД "Косовски божур" и локална плесна група "Стрит Денс", рекао је портпарол општине Косовска Митровица Сергеј Запорожац. На Новогодишњој пијаци, на 16 штандова представиће се невладине организације, удружења која негују старе занате и предузетници са својим производима. Сав приход од Новогодишње пијаце намијењен је Народној кухињи у Косовској Митровици.