latinica  ћирилица
13/01/2017 |  13:57 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Додик: Српска стоји иза својих војника

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да Српска одбацује настојања да буду процесуирани припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ /ОС/због учешћа у обиљежавању 9. јануара - Дана Републике.
Милорад Додик на пријему у Касарни Козара - Фото: РТРС
Милорад Додик на пријему у Касарни КозараФото: РТРС

"Стајаћемо иза свих припадника овог пука који су испунили законску обавезу. У БиХ, чак и оно што се мислило да је успјело - није, јер и војска, због снажног интервенционизма странаца, показује елементе десуверенизације, гдје команду преузимају неки који нису у оквиру институција БиХ", рекао је Додик новинарима након божићног пријема у касарни "Козара".

Он је истакао да је примјетно и мешетарство у Министарству одбране БиХ које објави саопштење за јавност па га повуче и саопшти нешто друго.

"То говори да се више покушава додворити странцима, него да се формира озбиљна структура. Република Српска све ово помно прати и подржава наше припаднике у ОС БиХ и у том погледу ћемо подржавати и настојања да српска компонента у ОС БиХ буде јасно видљива", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, уколико ово буде угрожено онда ни Српска нема разлога да буде при ранијој сагласности о формирању ОС БиХ.

Он је поновио да ништа не очекује од високог представника у БиХ Валентина Инцка који је "неважна политичка фигура, чија мисија је давно завршена и за кога је веома важно погледати гдје су му били преци у Другом свјетском рату".

"Од такве протуве ништа не очекујем. Он хода и само прича, а онда се правда као у Хрватској, јер је Хрвате у БиХ девастирао, затим у Аустрији гдје говори да је Српска ово или оно и позива прву даму САД Меланију Трамп да се сјети ко је напао Словенију, што говори да он нема конзистентности, него да му је важно да одржи примања од 25.000 евра мјесечно. Схватио је да то може док га не дирају Бошњаци у Сарајеву", додао је Додик.

Он је упитао зар је могуће да постоје странци који мисле да ће лидер СДА Бакир Изетбеговић и тројица страних судија у Уставном суду БиХ укинути Дан Републике?

"То нема везе ни са чим и не могу нам укинути ништа. Овдје јесте концепт једне државе и нације, што неће проћи. у БиХ се само може реално прихватити да постоји Република Српска са Дејтонским правима", закључио је Додик.

Предсједник Српске изјавио је да Високо судско и тужилачко вијеће у БиХ није легално успостављено и да према Уставу припада ентитетима."ВСТС је измишљен само да би странци мешетарили њиме у почетним годинама и да би спровели реформу правосуђа. И данас то није успјело, јер постоје поданици у правосуђу који само чекају шта ће им странци рећи", рекао је Додик новинарима након божићног пријема у касарни "Козара".

Он је истакао да се у вези ВСТС-а потребно вратити у уставне оквире.

"Уколико нема уставних позиција у чему је смисао ове земље. Умјесто да исправљају грешке љуте се на нас који указујемо на њих. Прецизно пише да БиХ има девет надлежности, да све оно што јој није дато припада ентитетима и да је правосуђе надлежност ентитета, а онда санмозвани странац то промијени, чега ми је доста", додао је Додик и напоменуо да странци показују да не постоји држава БиХ, јер свака суверена држава нема стране судије.

Говорећи о Споразуму о стабилизацији и придруживању, Додик је рекао да је привреда БиХ "убијена" мјерама протекционизма ЕУ.

"ЕУ је јача и стабилнија, а онда нам овдје освајају тржиште. БиХ је изгубила због европског пута милијарду КМ, а посредне штете у привреди биће много веће. Вјерујем обећањима о помоћи савезног министра Њемачке", закључио је Додик.

Извор: СРНА