latinica  ћирилица
13/01/2017 |  14:03 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Српске иконе у возу на релацији Београд-Косовска Митровица (ВИДЕО)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да саобраћање воза на линији Београд - Косовска Митровица, који сутра креће у промотивну вожњу, не би требало да буде спорно, јер све друго би било национализам и шовинизам.
Воз за Косовску Миторивицу - Фото: ТАНЈУГ
Воз за Косовску МиторивицуФото: ТАНЈУГ

"Свака слобода кретања не треба да буде спорна за било кога... Тако да не желим да размишљам у том правцу", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у Влади Србије, одговарајући на питање да ли очекује да ће овај воз прећи административну линију због заоштравања односа Беграда и Приштина због случаја Харадинај.

Он је подсјетио да се путнички саобраћај одвија на релацији између централних дијелова Србије и њене јужне покрајине Косова и Метохије већ годинама, а дневно десетине аутобуса иду на релацији Београд - Приштина, Косовска Митровица - Београд, укључујући и два воза дневно, који саобраћају између Косовске Митровице и Краљева.

Промотивна вожња на жељезничкој линији Београд - Косовска Митровица биће организована сутра, након 18 година.

Воз ће у промотивну вожњу, која је организована на иницијативу Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије, кренути у 8.30 часова са Главне жељезничке станице у Београду, саопштено је из ове канцеларије.

Овом догађају присуствоваће директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, представници Министарства саобраћаја и инфраструктуре Србије и директори жељезничког сектора.

Пробна линија Београд - Косовска Митровица биће успостављена од 20. јануара до 26. фебруара, након чега ће бити одлучено да ли ће постати редовна.

Унутрашњост воза на директној линији Београд-Косовска Митровица, који је стигао из Русије, декорисана је мотивима српског културног и духовног наслијеђа на Косову и Метохији.

Извор: СРНА/Блиц