latinica  ћирилица
13/01/2017 |  15:07 | Аутор: РТРС

Оспорити уставни основ за доношење оквирног закона о високом образовању у БиХ

Удружење за заштиту високог образовања Републике Српске позвало је Министарство просвјете и културе Српске да предложи надлежним органима Српске покретање поступка оспоравања уставног основа за доношење оквирног закона о високом образовању у БиХ и закона о Агенцији за предшколско, основно и средње образовање.
Дипломе - Фото: Guliver/Getty Images
ДипломеФото: Guliver/Getty Images

Ово подразумијева и оспоравање основа за оснивање институција БиХ, као што су агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета, центри за информисање и признавање докумената из области високог образовања и агенције за предшколско, основно и средње образовање, саопштено је из Удружења.

Из Удружења истичу да је образовање изворна уставна надлежност Републике Српске, а у Федерацији БиХ /ФБиХ/ изворна уставна надлежност кантона, како је то и одређено кантоналним уставима.

Надлежност кантона у области образовања потврђена је и Одлуком Уставног суда ФБиХ од 28. септембра 2010. године, којом је оспорена надлежност ФБиХ у области образовања и којом је, између осталог, утврђено да су кантони посебно надлежни за утврђивање образовне политике, укључујући и доношење прописа о образовању и осигурању образовања, те утврђивање и спровођење културне политике.

"Истицање да је образовање изворна уставна надлежност 10 кантона у ФБиХ, а не ФБиХ као ентитета, сматрамо посебно битном чињеницом јер такво уређење образовања у ФБиХ искључује сваку могућност да се о образовању разговара у Савјету министара БиХ и другим институцијама БиХ", наведено је у саопштењу.

Ова чињеница, како наводе из Удружења, искључује могућност да се уопште у БиХ размишља о преносу надлежности из области образовања на институције БиХ, с обзиром на то да Устав БиХ у оквиру додатних надлежности институција БиХ не оставља могућност преноса надлежности са кантона на институције БиХ

Извор: Срна