latinica  ћирилица
13/01/2017 |  17:10 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Фоча- Изложба икона (ВИДЕО)

Изложба која представље иконописачке радове студената црквене умјетности и сликарства у току је у Фочи на Православном богословском факултету.
Иконе - Фото: РТРС
ИконеФото: РТРС

О њиховом свакодневном животу свједоче и бројне српске породице, у чијим кућама се налазе иконе, којима се не зна ни вријеме, ни мјесто настанка.

Поред иконе светитеља заштитника породице и крсне славе Светог великомученика Георгија породице Зорана Глодића из Фоче, налази се и икона Светих арханђела Михаила и Гаврила. Специфичне је израде по којој је и патина времена оставила трагове. То је молитвено насљеђе породице његове покојне мајке.

Зоран Глодић каже да је икону наслиједио од дједа Саве Николића који је умро за вријеме Другог свјетског рата. Навео је да ни његова покојна мајка није знала колико је стара ова икона.

Кроз бурну историју нестајале су бројне грађевине, народ је протјериван. Спасавајући живот са собом су носили и иконе. Тако да у многим кућама, осим молитвеног значаја, оне су и свједоци патње, али и васкрсења живота у невољама. Представа специфичног изражавања православне вјере на иконама има вишедимензионалан значај код православног живља.

Протојереј-ставрофор Ненад Тупеша са ПБФ "Свети Василије Острошки" каже да "икона буквално свједочи светитеља као историјску личност који је живио у овоме свијету, кроз њега и преко кога и ми појединци у цркви добивамо свој смисао и једну благодатну силу".

У Српској православној и осталим православним црквама за неке од икона се вјерује да су исцјељујуће и да се молитвама пред светим иконама исцјељују многе болести и невоље. У Српској православној цркви многопоштоване исцјељујуће иконе су  Чајничка Креасница и Лепавинска Богородица.