latinica  ћирилица
13/01/2017 |  18:41 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Хрватска неће процесуирати Анту Јелавића, случај сматрају војно-политичким питањем

Након што су правосудне институције у БиХ прошле године надлежном министарству Хрватске послале молбу за пружање међународне правне помоћи у случају Анте Јелавића, стигао је одговор у којем стоји да Хрватска неће кривично гонити бившег хрватског члана Предсједништва БиХ и предсједника ХДЗ-а БиХ који годинама живи у Загребу.
Анте Јелавић (Фото: Dnevni list) -
Анте Јелавић (Фото: Dnevni list)

Како је потврдио Јелавићев адвокат Јосип Муселимовић, Министарство вањских и европских послова Републике Хрватске у одговору надлежним правосудним тијелима БиХ навело је да "није могуће удовољити предметној замолници и да нису спремни преузети кривично гоњење". Као разлог наведено је да је оно "очигледно војно-политичко питање".

У одговору на молбу Суда и Тужилаштва БиХ позвали су се на чланак 26 ставак 1 тачка 3 споразума између Хрватске и БиХ о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима од 17. 6. 2002. године те чланак 2 тачка 1 Европске конвенције о узајамној судској помоћи у кривичним предметима из 1959. године.

Јелавића је Суд БиХ 2005. године неправоснажно осудио на 10 година затвора у случају "Херцеговачка банка" за злопотребу финансијске помоћи из Хрватске намијењене Хрватима у БиХ, и то по оптужници која га терети за подривање уставног поретка, војне и одбрамбене моћи БиХ те злопотребу положаја и овлаштења. У тренутку изрицања пресуде он није био у БиХ. Потом је Апелационо вијеће поништило пресуду и наређено је ново суђење које до данас није одржано. За Јелавићем је расписана потјерница, а он већ годинама живи у Загребу.

Оптужница је у међувремену ревидирана, а посљедње рочиште пред Судом БиХ одржано 2014. године када је констатовано да је оптужени у бјекству.

Муселимовић истиче да је прије пола године био у Сарајеву и пренио оно што је Јелавић поручио, а то је да се не жели појавити пред Судом БиХ.

"Слиједом тога тражили смо да се предмет уступи правосудним тијелима Републике Хрватске", објаснио је адвокат.

Суд БиХ потом је покренуо процедуру уступања овог предмета Хрватској, а сада је од њиховог министарства дошао и негативан одговор.

Извор: Кликс