latinica  ћирилица
13/01/2017 |  18:41 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Братунац- У Техничком ремонту нови пројекти и нова запошљавања (ВИДЕО)

Технички ремонт Братунац запошљава 150 радника, међу којима осам машинских инжењера. Агонија за запослене престала је 2013. године, након одлуке Владе да прода предузеће.
Ремонтни завод - Братунац - Фото: РТРС
Ремонтни завод - БратунацФото: РТРС

Већински власник, јужноафричка компанија, уговором се обавезала да измири три милиона марака за неисплаћене плате радницима и обавезе Фонду ПИО.

Иако је некада главна дјелатност фабрике била ремонт наоружања и војне опреме, данас производе стрељачко наоружање за намјенску индустрију.

Технички ремонт Братунац промјеном власничке структуре није смањивао, већ повећавао број запослених, а једино је старосна структура промијењена. Они који су у Техничком ремонту провели радни вијек, тврде да када се у овом предузећу подијели плата, цијели Братунац живне.

Због чињенице да је намјенска индустрија у бившој Југославији била под велом тајне и ово предузеће пролази кроз разне изазове. У току је реализација два капитална пројекта, а пиштољ РС 9 је виза за будућност на иностраном тржишту, мада им је највећа жеља да њихов пиштољ носе и српски полицајци.

Магистар техничких наука Новица Стијачић истиче да су за њих изазов нове технологије које сада усвајају, као и да је власник то препознао.

Технички ремонт Братунац има дугорочне уговоре на период од 10 година са Намибијом и Замбијом. Војна делегација Намибије је прошле године посјетила фабрику и преговарала о проширењу сарадње.

Власник Техничког ремонта Славен Ристић каже да се може с правом рећи да је ово међународна компанија, с обзиром на то да имају централе у Дубаију, Аустрији, Швајцарској. Сарадници у Братунцу су из Енглеске, Њемачке, Србије, који имају богато искуство у намјенској индустрији и тако наступају на тржишту.

Како би лакше освајали тржишта, нови власник у модернизацију предузећа уложио је четири милиона марака. У наредном периоду још 30 младих људи добиће радне књижице у овој фабрици.