latinica  ћирилица
13/01/2017 |  18:51 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

У Суду БиХ Србима казне по строжим законима (ВИДЕО)

Након пресуде Суда из Стразбура у предметима Мактоуф и Дамјановић, тужиоци и судије исправљају старе грешке, а чине нове. Мешетаре квалификацијама кривичних дјела, које прописују оптуженима. И поигравају се законима – примјењујући ретроактивно строжи Кривични закон БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Због злочина у Сребреници, Душко Јевић и Мендељев Ђурић, по строжем закону, осуђени су на 32, односно 28 година затвора. Уставни суд пресуду је укинуо. Поновљено суђење, одгођено је због процедуралних разлога. Али, нова, опет мимо закона, затворска казна од по 20 година, сада по блажем закону, готово им је извјесна, јер бх. правосуђе у поновљеним поступцима пресуђује шаблонски. Извјесније су и нове апелације одбране Уставном и Суду у Стразбуру.

У апокалиптичном правосуђу БиХ све је могуће. Па и грешке којих би се постидјели студенти прве године права. Могуће је да умјесто строгог поштовања закона и конвенција – намјерно их крше. И да један процес траје пуних седам година, а крај се не назире. Неправедно дијелећи правду, Суд БиХ је Душку Јевићу и Мендељеву Ђурићу, заједно са десетинама других углавном Срба, пресудио по строжем закону чак и након шамара из Стразбура. Три године су чекали да се огласи Уставни суд БиХ и укине недозвољену пресуду. Сада чекају казне по блажем закону. Па иако поновљено суђење још ни почело није, одбрана припрема нове апелације.

Прије ове, Уставни суд БиХ изнуђено од Стразбура, укинуо је пресуде за више од 30 лица. И свака поништена казна која је била дужа од 20 година, као на пијаци – шаблонски – смањена је на двије деценије. "Заборављајући" на принцип индивидуализације санкција, и Жељко Ивановић поништеном пресудом осуђен на 24 године, али и Миленко Трифуновић осуђен на 9 година више, у поновљеном поступку, добили су по 20 година. Максимална казна по закону бивше државе, међутим, 15 година.

Одговор знају мешетари! У поновљеним суђењима, већ су изрекли 11 двадесетогодишњих казни. Апсурда који утиру пут новим апелацијама и пред Уставним судом и ка Стразбуру има још. Јер, правничким акробацијама кривично дјело злочина против човјечности, или како га правници зову "мали геноцид" не подлијеже блажем закону. Максимална казна за ово дјело је 45 година. И због тога је постао омиљена квалификација, поготово када се оптужнице исписују Србима. У театру правосудних апсурда тако се ствара још један. Највећа казна за најтеже кривично дјело - геноцид - три пута је мања, од казне за "мали геноцид". Али, мешетари, попут тужиоца Ибре Булића за то не маре. За строжим законом често посежу. Судска вијећа повремено, чак и у судници, врше преквалификацију. За оне друге, поново су резервисане апелације.

Предсједник ВСТС Милан Тегелтија каже да за све неправилности које се дешавају у било којем суду, одговоре треба да да  предсједник тог суда.

Одлазећа предсједница Медџида Кресо, некажњено, Суд БиХ већ је усмјерила ка хаотичном беспућу. Тужилаштво - суспендовани Горан Салиховић. За ову врсту правног терора одговарали још нису. Одступницу траже у законима.

Бариша Чолак, бивши министар правде БиХ, сматра да "и овакви закони који сигурно имају својих недостатака, кад би се проводили онако како их треба проводити, не бисмо били у оваквој ситуацији".

На потезу су Кресини и Салиховићеви насљедници. Хоће ли бх. правосуђе вратити са ивице амбиса!? Или га потиснути и дубље од дна!? И да ли ће неко, некада зауставити правосудну апокалипсу?