latinica  ћирилица
14/01/2017 |  08:49 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Одржан новогодишњи концерт Бањалучке филхармоније (ФОТО/ ВИДЕО)

Већ традиционално, грађани највећег града у Српској, први дан Православне нове године, уживали су у концерту Бањалучке филхармоније.
Бањалучка филхармонија (архива) - Фото: СРНА
Бањалучка филхармонија (архива)Фото: СРНА

Сала Банског двора била је премала да прими све који су жељели да слушају њихов наступ.

Бањалучка филхармонија поново је одушевила публику – 6. новогодишњи концерт, како скромно признају, био је најбољи до сада. Троје солиста, под палицом двије диригенткиње, пажњу су привлачили и испред Банског двора.

“Ово је први пут да вани гледам. Одушевљен сам. Све добро”, каже један од окупљених пред видео зидом. Његове ријечи потврђују и други окупљени: “Ово је прва година да смо у саставу са сином. Предиван дан за Бањалуку, мислим да сви уживамо”.

Да озбиљна музика није само за одрасле и озбиљне, показује и шестогодишњи Максим.

“Ја сам стигао на концерт. Ми смо слушали новогодишњи програм и уживали”, говори овај дјечак.

А у сали – мук. 'Кармен','Крцко Oрашчић','Севиљски берберин'... Одломци ремекдјела озбиљне музике, одушевили су оне који су имали среће да уграбе столицу. Нарочито им се допала Травијата у извођењу сопрана Снежане Савичић Секулић.

“Морамо подржати праве вриједности. Бањалучка филхармонија је озбиљан ансамбл, мислим да треба да будемо поносни што је то наш оркестар”, изјавила је након концерта Снежана Савичић Секулић.

А Филхармонија и даље треба помоћ институција – да добије мјесто у друштву које јој припада, редовне приходе и редован концертни програм. Годишње одрже само 5- 6 концерата.

Данас су заборавили проблеме и са ентузијазмом, као и до сада, дочекали своје госте.

“Имали смо заиста одличне солисте, диригенте и публику. Публика је била одушевљена. Мислим да је ово велики подстрек да Филхармонија заживи редовније”, рекао је Иван Оташевић, директор Бањалучке филхармоније.

Чаробњаци Бањалучке филхармонија и овог 14.јануара тачно у подне извели су ништа друго до чисту магију.

Да у највећем граду Српске станује култура, Филхармонија доказује традиционално на први дан православне Нове године.

А да култура не би требало тако ријетко да се појављује и да ови млади људи заслужују прави велики концертни простор, утисак је свих присутних који су без даха пратили њихов наступ до задњег такта.