latinica  ћирилица
14/01/2017 |  09:53 | Аутор: РТРС

Уносан бизнис који је Орбану донио 271 мил евра

Мађарска је, захваљујући пореским повластицама и високотехнолошкој опреми за филмску индустрију, успјела да постане Холивуд централне Европе.
Виктор Орбан - Фото: AP
Виктор ОрбанФото: AP

О каквом је уносном бизнису ријеч о томе најбоље свјједочи податак да су у 2016. години, свјетске и домаће продукције "упумпале" 271 милион евра, наспрам 105 милиона регистрованих 2011. године.

"Сектор продукције учествује са 0,15 одсто у бруто домаћем производу, што је највиши ниво у Европи", рекла је за АФП директорка Мађарског националног фонда за филм Ањес Хавас. Фонд је, иначе, основан 2011. године под руководством холивудског продуцента мађарског поријекла Андреа Вајне, у намјери да се пружи подршка мађарској кинематографији. Вајна, некадашњи продуцент блокбастера попут "Рамба" и "Терминатора", провео је радни вијек у САД, а након повратка у отаџбину премијер Виктор Орбан га је именовао за комесара за филм и тако је постао незаобилазна личност мађарске кинематографије.

Привлачење филмских продукција почело је знатно прије него што је формиран Мађарски национални фонд за филм. Прецизније речено, Мађарска је једна од првих земаља некадашњег комунистичког блока која је још 2004, у намјери да привуче редитеље који траже позорницу за своје филмове, усвојила веома повољан систем пореских олакшица и субвенција. У међувремену, систем је иновиран, па је данас један од "највеликодушнијих" у Европи, с обзиром на то да омогућава повраћај до 25 одсто трошкова страних продукција. Захваљујући томе Мађарској је мало фалило да привуче суперпродукцију Лика Бесона, прије него што је Француска, под притиском, прије неколико месеци измјенила сопствени порески механизам. Неспорно је да је Вајна дао велики допринос успостављању инфраструктуре за снимања. Овај редитељ је био један од иницијатора отварања филмског студија "Корда", једног од два високотехнолошка студија који су почели да раде у првој деценији 21. вијека.

У овом ултрамодерном студију који се налази усред винограда, на двадесетак километара од Будимпеште, снимани су филмови "Хелбој", "Инферно" и "Марсовац", за чији декор је искоришћено 4.000 тоне земље како би се приказала црвена планета.

"Услуге су апсолутно на највишем нивоу", тврди редитељ Корнел Мундрућо, који наводи да је "поносан" на свој град у којем је недавно снимао свој дугометражни филм.

Претходни филм "Бијели бог" добио је награду на Канском фестивалу 2014. године. Синеаста Ласло Немеш, добитник главне награде у Кану (гранд приx) и Оскара за најбољи страни филм 2015. године за филм "Саулов син", друга је узданица мађарског филма. Према мишљењу Андреа Вајне, ова генерација филмских уметника показује да је развој комерцијалног филма могуће ускладити са развојем нових талената. С друге стране, Вајда је доказ да је могуће бавити се успјешно и другим пословима, с обзиром на то да се налази на челу више казина у Мађарској.

Извор: Danas, Euraktiv