latinica  ћирилица
14/01/2017 |  10:07 | Аутор: РТРС

Прошлогодишња вриједност производње виша од 2,47 милијарди КМ

Укупна вриједност примарне пољопривредне производње и прерађивачке индустрије у Републици Српској у прошлој години износи више од 2,47 милијарди КМ, речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС

Укупна вриједност примарне пољопривредне производње износи више од 1,5 милијарди КМ и већа је за 24 одсто у односу на трогодишњи просјек, док се вриједност прерађивачке индустрије процјењује на око 923 милиона КМ.

Портпарол Министарства Александар Мацановић рекао је да се на основу ових података може процијенити учешће пољопривреде, шумарства и риболова у БДП-у Српске за прошлу годину од најмање 10 одсто.

Он је навео да је најзначајнији раст обима производње остварен у ратарству, затим у производњи рибе и у повртарству, док је у производњи јаја и меда дошло до незнатног пада.

Вриједност биљне производње износи више од 777 милиона КМ, а сточарске више од 775 милиона КМ, те је прва за 30 одсто, а друга за 18 одсто већа од просјечне вриједности производње за посљедње три године.

"Обим и вриједност остварене пољопривредне производње у Републици Српској у 2016. години резултат је спроведених мјера Министарства и повољних агроклиматских услова. Добар распоред падавина током вегетације обезбиједио је довољне количине приступачне влаге у земљишту, тако да појава суше није констатована на терену", рекао је Мацановић.

Ограничавајући фактор производње био је мраз током априла, при чему је причињена штета на воћњацима у сјеверозападном дијелу Српске, као и појава олујног невремена са градом у појединим подручјима.

Укупна штета је процијењена на око 26 милиона КМ.

"Остали услови за одвијање производње нису били толико одређени временским приликама колико тржишним, а односе се на изостанак адекватних мјера за унапређење спољно-трговинског пословања и заштиту домаће пољопривредне производње, околности у којима је донесен протокол уз Споразум о стабилизацији и придруживању, проблеми забране извоза у Русију и други проблеми у вези са тржиштем и конкурентности домаћих произвођача“, навео је Мацановић.

Он је додао да је пољопривреда Српске прошле године остварила добре показатеље и када је ријеч о извозу, односно да се тренд раста извоза наставља захваљујући, прије свега, могућностима извоза у Турску и Русију.

Мацановић је навео да је, према подацима Републичког завода за статистику, извоз хране, пића и дувана у 2015. години износио 233,5 милиона КМ, а увоз 766,2 милиона КМ, чиме је остварен дебаланс од 532,7 милиона КМ и покривеност увоза извозом од 30,5 одсто.

"У односу на 2014. годину дошло је до повећања извоза за 20 милиона КМ или 9,4 одсто, док је увоз повећан за 14,5 милиона КМ или за 1,9 одсто. Дебаланс је први пут од када се прате подаци реално смањен и то за 5,5 милиона КМ или један одсто, а покривеност увоза извозом повећана је за 2,1 индексни поен и први пут је изнад 30 одсто", нагласио је Мацановић.