latinica  ћирилица
14/01/2017 |  11:16 | Аутор: РТРС

Сорош се дебело прерачунао, плаћа велику цијену

Амерички милијардер Џорџ Сорош није нимало задовољан побједом Доналда Трампа, с обзиром на то да је због тога претрпио губитак од скоро милијарду долара.

Како пише "Вол стрит журнал" одмах након што је постало јасно да је Трамп побједио на изборима, амерички берзански индекси нагло су изгубили на вриједности, али је онда дошло до неочекиваног преокрета - акције су почеле да расту у просјеку за 10 процената дневно.

Амерички лист је, позивајући се на неименоване изворе блиске милијардеровом пословању, навео да је Сорош очекивао нагли пад вриједности берзанских индекса.

Међутим, десио се потпуно супротни сценарио.

Раст који је услиједио негативно се одразио на капитализацију његовог фонда. Сорош је очекивао да ће пад бити већи, што се испоставило као велика грешка, која је резултирала још већим губицима.

Милијардер је током кампање отворено подржавао и финансирао Хилари Клинтон, због чега и не чуди његова скептичност по питању стања на тржишту након Трампове побједе.

Берза је показала да је човјек који ријетко греши када су дионице у питању - ипак погрешио.

Сорош није био усамљен у тим претпоставкама. Штавише, скоро сви стручњаци с Вол стрита очекивали су суноврат тржишта у случају Трампове побједе.

Сорош је након побједе Доналда Трампа критиковао републиканца, оптужујући га да је "могући диктатор", и упозорио Америку да ће тај резултат избора имати "дугорочне посљедице по здравље демократије".

Извор: ТАНЈУГ