latinica  ћирилица
14/01/2017 |  13:07 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Делегација општине Сребреница отпутовала у Јапан

Петочлана делегација општине Сребреница, предвођена начелником Младеном Грујичићем, отпутовала је у вишедневну посјету Јапану на позив Јапанске развојне агенције.
Општина Сребреница - Фото: СРНА
Општина СребреницаФото: СРНА

Посјета је организована ради разговора о наставку активности ЈИЦА у сребреничкој општини и упознавања представника Владе Јапана о значају и користи пројеката које је реализовала ова агенција, те потребама за наставак тих активности.

Један од разлога посјете је и представљање пројеката и потреба за чије спровођење се очекује помоћ Јапана.

ЈИЦА већ 12 година пружа подршку руралном развоју, обнови села и унапређења пољопривредне производње по јапанском моделу уз стално присуство, обуку и надзор стручњака из те земље с циљем изградње мира и успостављања помирења и сарадње између српског и бошњачког народа у овој општини.

Према оцјени руководства општине Сребреница, Јапан је посредством своје развојне агенције пружио најзначајнију помоћ овој општини у постратном периоду.

Резултати рада јапанских стручњака и помоћи коју њихова земља обезбјеђује су највидљивији на терену, у скоро свим селима ове општине, а посебно на изузетно неразвијеном удаљеном подручју које гравитира Скеланима.

Јапан је дао најзначајнији допринос развоју пољопривреде, обнови сеоске инфраструктуре и одрживости живота на селу едукујући становништво и омогућавајући великом броју домаћинстава подизање плантажа поврћа и воћа, формирање фарми, пчелињака и бављење услужним и прерађивачким дјелатностима у области пољопривреде.

Посебно је значајна едукација пољопривредника у области прераде, паковања и пласмана производа на тржиште.

Присуство јапанских стручњака и помоћ те земље на овом подручју довело је до подизања стандарда становништва, култивисања запуштених и у коров зараслих пољопривредних површина, а посебно до повећања интересовања за бављење пољопривредом.

Захваљујућу едукцији јапанских стручњака и организовању пољопривредне производње по јапанском моделу, а уз њихов надзор, значајно је унапријеђена производња и повећани су приноси што доводи до веће зараде.

Пољопривредници су обучени да прерађују, те како да пакују и заштите своје производе, што им је омогућило бољи пласман, цијену и продају производа на тржишту.

Општина Сребреница спремна је да подржи рад јапанских стручњака и њихове пројекте у сребреничким селима, па се очекује да ће ова посјета довести до договора и продужетка присуства и дјеловања ЈИЦА на подручју ове локалне заједнице.

Извор: Срна