latinica  ћирилица
14/01/2017 |  13:31 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Загреб: Одбијен захтјев БиХ о процесуирању Јелавића

Хрватске власти одбиле су молбу БиХ за процесуирање бившег члана Предсједништва БиХ Анте Јелавића због организовања хрватске самоуправе у дијелу Федерације БиХ из 2001. и распуштања хрватске војне компоненте, чиме је угрозио борбену готовост земље, изјавио је данас Јелавићев адвокат Јосип Муселимовић.
Анте Јелавић (Фото: Dnevni list) -
Анте Јелавић (Фото: Dnevni list)

Муселимовић је рекао да је Министарство спољних и европских послова Хрватске одбило да поступи по молби из Сарајева, будући да је ријеч о политичко-војном процесу, преносе хрватски медији.

"Став Министарства спољних послова и европских интеграција је за мене сасвим разумљив, с обзиром да се инкриминације односе на утврђивање јесу ли дјела господина Јелавића утицала на борбену готовост Оружаних снага БиХ. Ако је то тако, онда је то дјело искључиво политичке и одбрамбене природе", навео је Муселимовић и додао да је то био једини могући одговор хрватских власти.

Према његовим ријечима, није нормално да друга земља расправља о унутрашњим политичким и одбрамбено-војним питањима.

Он је изразио очекивање да ће Тужилаштво БиХ коначно одустати од кривичног прогона Анте Јелавића, будући да није могуће водити процес у његовом одсуству.

Оптужница против Јелавића и шест других хрватских званичника у БиХ подигнута је 2004. године.

Јелавић се терети за организовање хрватске самоуправе и распуштање хрватске војне компоненте из 2001. године, због чега га је са позиције хрватског члана Предсједништва БиХ смијенио високи представник у БиХ Волфганг Петрич и забранио му политичко дјеловање.

Против Јелавића вођен је још један поступак, у случају Херцеговачке банке, коју је међународна заједница у БиХ угасила. Након првостепене пресуде од 9,5 година затвора, та пресуда је укинута и одређено је ново суђење.

У међувремену Анте Јелавић је 2005. године отишао у Хрватску, гдје и данас живи.

Извор: Срна