latinica  ћирилица
14/01/2017 |  16:13 | Аутор: РТРС

Дачић: Сачувати мир и стабилност у региону

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Србија у овој години има циљ да стиче нове пријатеље, а да не изгуби ниједног старог, да јача везе и пријатљство међу народима, да сачува мир и стабилност у региону.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Порука је да ове године буде што мање протеста које упућујемо једни другима, а што више лепих догађаја, добре сарадње и заједничких интереса", рекао је Дачић на новогодишњем пријему, организованом у згради Министарства спољних послова Србије за дипломатски кор и медије.

Он је истакао да је Србија посебну пажњу посветила очувању регионалне стабилности и ублажавању посљедица мигрантске кризе, што ће, нажалост, бити неки од изазова са којима ће се суочавати и у овој години.

Када је ријеч о регионалној сарадњи, он је истакао допринос Србије у покретању и реализацији конкретних пројеката и активности у оквиру Берлинског процеса, као политичког оквира подршке западном Балкану.

Дачић је истакао да се Србије прошле године суочавала са изазовима и да је у нову годину ушла са новим искуствима, те да је показала искрену посвећеност свом најважнијем спољнополитичком циљу, а то је пуноправно чланство у ЕУ.

"Мислим да са разлогом очекујемо да у 2017. години отворимо више преговарачких поглавља, него у претходној", рекао је Дачић, напомињући да је Србија у прошлој години отворила четири преговарачка поглавља.

Он је додао да ће у 2017. години Србија наставити да се бори за очување свог територијалног интегритета и да никада није, нити ће бјежати од дијалога са било ким, па ни са представницима Приштине.

Дачић је навео да је Србија у више наврата показала и добру вољу и спремност да испуни обавезе из /бриселског/ дијалога и да једнаку посвећеност и спремност очекује и од друге стране, али да, нажалост, у пракси то често није био случај.

"Избегавањем испуњења договореног, једностраним потезима, говором мржње и демонстрацијом силе сасвим сигурно нећемо остварити напредак. Баш као ни претњама угрожавања безбедности дипломатско-конзуларних представништава Србије у иностранству, са каквим се суочавамо ових дана", рекао је Дачић.

Он је нагласио да ће један од приоритета његовог министарства бити успостављање правног оквира и структуре за економску дипломатију.

"Циљ нам је да створимо мрежу која, бар у овој фази, неће бити широка, али ће бити ефикасна, прилагођена захтевима времена и која ће користити најбоља искуства других европских и светских дипломатија", рекао је он.

Дачић је навео да је прошле године имао 131 сусрет са међународним званичницима, од чега више од 90 у иностранству.

Пријему је присуствовао и амбасадор БиХ у Београду Лазар Миркић.

Извор: СРНА