latinica  ћирилица
15/01/2017 |  10:43 | Аутор: РТРС

Вулин: Изненађујући став Брисела

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Србије Александар Вулин рекао је да га је изненадио став ЕУ поводом понашања Приштине која је спријечила путнички воз из Београда да стигне у Косовску Митровицу, јер је Брисел гарант слободе кретања.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Вулин је рекао да је веома чудно да се у ЕУ противе слободи кретања за коју су се толико залагали и да зато очекује појашњење Брисела.

"Слобода кретања је једна од најважнијих тековина ЕУ", подсјетио је Вулин и указао да сада "одједанпут то није тако када је реч о Србима".

Он је запитао "хоће ли сваки српски воз, који иначе већ 18 година иде сваког дана из Краљева за Косовску Митровицу, бити заустављен дугим цијевима.

Вулин је за РТС рекао да су јуче послате специјалне снаге Албанаца мимо Бриселског споразума, јер није могуће да јединице албанских специјалаца "Росу" дођу на сјевер Косова и Метохије, у простор гдје нема ни једног Албанца.

"Да није било смирене и веома мудре реакције председника Владе /Александра/ Вучића, имали бисте крваве сукобе на северу Косова и Метохије", рекао је Вулин.

Он је подсјетио да је Вучић рекао нешто "што се није чуло од 1999. године, а то је да се насиље над Србима неће толерисати".

Што се тиче захтјева Србије за изручење бившег лидера ОВК Рамуша Харадинаја, Вулин је навео да би Харадинај одавно служио затворску казну да је право било само довољно.

"Надам се да ће француски суд имати храбрости и снаге да се бави искључиво правом", рекао је Вулин.

Говорећи о новом Споразуму о пензионом и социјалном осигурању, важном за све оне који су на привременом раду у Русији, Вулин је потврдио да ће споразум бити веома брзо потписан и да је све већ договорено.

Он је објаснио да се, због недостатка одговарајућег споразума, осигурање српским радницима плаћа и у Русији и у Србији, што српске раднике чини "скупљим", а предузећа мање конкурентним.

Вулин је истакао да ће се споразум односити на све - и људе који раде и који ће радити у Русији, али и на оне који су раније били ангажовани.

Он је најавио и постизање споразума о привременом запошљавању, којим ће процедуре бити олакшане, јефтиније, краће и брже, па ће запошљавање бити лакше.

Коментаришући упозорења да би Београд могао да постане нови "Кале" /у Француској/, због миграната који бораве на отвореном, Вулин је рекао да се са њима свакодневно разговара, али да они одбијају да оду у прихватне центре.

"Њима су понуђени и смештај и храна и лекари, а места у прихватним центрима има више него довољно", истакао је Вулин.

Извор: СРНА