latinica  ћирилица
15/01/2017 |  11:04 | Аутор: РТРС

Конференција у Паризу: Више од 70 земаља расправљаће о питању Израела и Палестине

У Паризу данас, на иницијативу Француске, почиње конференција о Блиском истоку на којој учествују представници више од 70 земаља, а главна тема биће израелско-палестински сукоб.
Израел, појас Газе - Фото: RT
Израел, појас ГазеФото: RT

У раду конференције неће учествовати представници Израела и Палестине него ће бити позвани само да саслушају закључке конференције.

Палестински лидери поздравили су ову иницијативу Француске, док се Израел оштро противи одржавању било каквог међународног самита о проблему Израела и Палестине.

Предсједник Израела Бењамин Нетањаху раније је рекао предсједнику Француске Франсоа Оланду да ће доћи да сретне палестинског лидера Махмуда Абаса само у директним преговорима и да неће учествовати на овој конференцији, образлажући да ће она само поткопати преговарачки процес Израела и Палестинаца.

Нетањаху је рекао да је конфереција у Паризу "намјештена" и да Израел неће бити обавезан поштовати било какву одлуку са те конференције.

Француска је од почетка прошле године у више наврата покушала да покрене мировни процес и средином прошле године одржана је прелиминарна конференција када су се УН, ЕУ, САД и веће арапске државе окупиле ради разговора о томе, без присуства Израелаца и Палестинаца.

Било је планирано да нова конференција буде одржна одржи прије краја 2016. године и уз учешће израелског премијера Нетањахуа и палестинског лидера Абаса, али се то није догодило.

Конференција је планирана само неколико дана прије него што предсједник САД Барак Обама преда власт насљеднику Доналду Трампу од кога се очекује да ће више подржавати Нетањахуову владу.

Изабрани предсједник САД Доналд Трамп изразио је своје противљење париској конференцији, док је администрација Барака Обаме подржава.

У име САД, конференцији ће присуствовати државни секретар САД Џон Кери.

Извор: СРНА