latinica  ћирилица
15/01/2017 |  13:52 ⇒ 16/01/2017 | 13:00 | Аутор: РТРС

Додик: Неприхватљива Изетбеговићева оцјена да је Српска "настала на геноциду" (ВИДЕО)

За Републику Српску трајно је неприхватљива оцјена Бакира Изетбеговића и његових сарадника да је Република Српска "настала на геноциду", поручио је предсједник Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Он није БиХ - рекао је Додик, коментаришући Изетбеговићев увредљив говор који је објављен на званичној страници Предсједништва БиХ.

Бакир Изетбеговић тако је злоупотребио заједничке институције због чега Додик очекује реакцију осталих чланова Предсједништва.

Српски члан Младен Иванић тражиће одговор. Пробошњачки говор у ком се спомиње и геноцид у Приједору, а ниједан суд то није установио, скандалозан је и увредљив и за предсједника Српске и за српског члана Предсједништва.

Осим објављеног говора, из буџетских резерви Изетбеговић је за пројекат "Геноцид над Бошњацима" даровао 20 000 марака, такође самоиницијативно. Предсједник Српске сматра да је Изетбеговић тиме злоупотребио заједничке институције.

- То показује амбицију Бакира да је он Босна, наравно да није Босна. Нека му је сретно у тој Босни у којој је он Босна. Он то није, он је само муслимански члан Предсједништва и ништа више. Према томе злоупотребом нека се баве други. Што се тиче чланова Предсједништва вјерујем да ће реаговати, каже предсједник Додик.

Из кабинета српског члана Предсједништва нам је потврђено да ће у наредним данима захтијевати објашњење из кабинета Бакира Изетбеговића. То је, кажу, преседан.

Страначки и лични ставови који вријеђају друга два народа до сада се нису објављивали на интернет страници те институције.

Да је намјера Изетбеговића да на тај начин институционално, цијели народ оптужи за геноцид, јасно је предсједнику Српске.

Злочина је било на свим странама, додаје, али геноцид који се у говору спомиње није се десио. Да се Изетбеговић фокусирао на Српску показује и његов став да неће одустати од укидања Дана Републике.

- Бакир Изетбеговић може да настави да ради шта хоће али 9. јануар остаје наш Дан Републике и он ће се славити и убудуће и мислим да управо ови догађаји што су се дешавали на најбољи начин говоре о томе да је народ то прихватио, поручио је Додик

Ако је било ко из Сарајева или међународне заједнице мислио да ће Срби одустати од прославе Дана Републике, каже Додик, онда су се преварили.

Из кабинета Младена Иванића најављено је да ће у наредном периоду у договору са предсједником Српске организовати догађај на ком ће се говорити о српским жртвама, након чега ће то објавити на веб страници Предсједништва.