latinica  ћирилица
15/01/2017 |  17:43 ⇒ 16/01/2017 | 10:29 | Аутор: РТРС

Предсједница Суда БиХ "бира" правобраниоца (ВИДЕО)

Година коју тек што смо испратили, и дефинитивно је остала у знаку правосудног глиба.
Медџида Кресо - Фото: РТРС
Медџида КресоФото: РТРС

 Суспендован је главни бх тужилац, неколико нижерангираних и тужилаца, и судија су у бјекству, или под оптужницом. На површину су испливале бројне незаконитости, непотизам, мито, корупција у, и око, бх правосуђа.

Озваничен је готово једнонационални – бошњачки Суд БиХ, којим више од деценију руководи одлазећа предсједница Медџида Кресо. У насљедничку фотељу, тек изабрани Ранко Дебевец још није ни сјео, а већ је озбиљно уздрмана тужбом против Високог судског и тужилачког савјета. У међувремену, поништен је конкурс за избор бх правобранилаца. И поново је један од актера - Медџида Кресо, са писмом, које је у посједу РТРС-а.

Баш уочи завршног интервјуа кандидата за избор три бх правобраниоца, вјечни трудбеник бх правосуђа Медџида Кресо присјетила се једне давнашње чак деценију старе пресуде против мостарског макроа Нермина Ћупине. Незадовољна је била Кресо, како су тада правобраниоци заступали интересе БиХ у извршној судској пресуди, па је баш сада пресавила предсједнички табак. Но гле чуда, свој трактат није насловила на Правобранилаштво, већ на Савјет министара који правобраниоце именује, и Парламентарну скупштину БиХ, која именовања потврђује. У финишу ремек-дјела, потписница наслове индиктивно подсјећа како баш они врше именовања.



Четири дана касније, огласио се и Савјет министара. Експресно, без образложења поништио је конкурс и то дан уочи заказаног интервјуа кандидата.

Претходно је без образложења рок за пријаве кандидата у два наврата продужен. Образложење не нуди ни Министарство правде, које је бар званично, задужено за конкурсну процедуру. Само штуру информацију како је на конкурс пристигло 12 пријава од којих је 11 испунило све услове, док је једна одбачена као непотпуна.

И ту није крај ових играрија. Истога дана када су конкурс поништили, министри су под диригентском палицом Дениса Звиздића, замјеницу заступника БиХ пред Судом у Стразбуру Зикрету Ибрахимовић разријешили те дужности и именовали на упражњено мјесто главног бх правобраниоца.

Седмицу касније Савјет министара је поништио своју одлуку и другу донио. Ибрахимовићева више није била в.д. главног правобраниоца, већ замјеник. Истога дана спорна креација Медџиде Кресо, зачуђујуће доспјела је пред само једну од двије Уставноправне парламентарне комисије.

У таквим ситуацијама уобичајено разматрање акта, спријечио је Шефик Џаферовић (СДА), немушто образлажући да је стигла и "некаква исправка". Исправку међутим, нико од чланова Комисије осим Џаферовића, видио није.

Није уобичајено ни да недодирљива предсједница Суда БиХ, са закашњењем од 10-ак година реагује. Нити да притужбе тајно шаље извршној и законодавној власти, заобилазећи институцију о којој је ријеч.

- Мислим да се радио о тенденциозном покушају да се утиче на избор правобранилаца из реда бошњачког, српског и хрватског народа, а прије ће бити из Бошњачког, каже в.д. правобраниоца БиХ Млађан Мандић.

Мјесто правобраниоца из реда Бошњачког народа, како сазнајемо у Савјету министара, резервисано је за експресно разријешену и два пута именовану, СДА-у одану Зикрету Ибрахимовић. Да је баш њена пријава из поништене конкурсне процедуре била непотпуна, потврде нема.

Но, већ индикативно постаје- гдје год засвира водећи деценијски трудбеник бх Суда или њен Штаб, ту играју само на подобност, баждарени.