latinica  ћирилица
15/01/2017 |  18:56 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Еврозону очекује умјерен раст

Привредни опоравак у земљама еврозоне наставиће се "умјереним" темпом у првом полугодишту 2017.године.
Финансије (Фото: Thinkstock) -
Финансије (Фото: Thinkstock)

Опоравак је заснован на снажном расту приватне потрошње, произилази из прогнозе три европска института.

По налазима института Инсее, из Француске, Ифо из Њемачке и Истат из Италије, бруто домаћи производ у 18 земаља ЕУ које користе евро као валуту, требало би да порасте за по 0,4 одсто у првом и другом тромјесечју 2017, што је темпо колики је, како се очекује, био и у четвртом тромјесечју 2016. за које подаци још нису објављени.

"Тај раст је углавном заснован на снажном расту приватне и јавне потрошње", наводе у заједничком саопштењу три статистичка института, и кажу да очекују динамичније инвестиције јер су услови финансирања повољни.

По њиховим предвиђањима, приватна потрошња треба да порасте за 0,4 одсто у прва два квартала 2017. године, исто као и индустријска производња. Инвестиције би требало да се повећају за 0,8 одсто у првом тромјесечју, затим за 0,6 одсто у другом, послије раста од вероватно 0,7 одсто у посљедњем кварталу 2016.

Номинални раст плата ће, по прогнози института, такође бити динамичан. Институти наводе да би очекивани пораст инфлације од 1,5 одсто у првом полугодишту 2017. године могао мало да начне реалну вриједност плата, али, по њиховој оцјени, то "неће спријечити раст куповне моћи".

У саопштењу се међутим упозорава на могући утицај политичких догађаја, као што су "будући ставови нове америчке владе", затим посљедице гласања за Брегзит и противљење промјенама на референдуму у Италији.

"Са очекиваним изборима у Француској, Њемачкој и Холандији политичка неизвјесност неће пасти", наводи се у саопштењу и додаје да би сви ти догађаји могли да закоче одлуке фирми о инвестицијама.

Извор: BETA