latinica  ћирилица
15/01/2017 |  19:01 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

На минусу испод смрзнутог језера, рониоци БУК-а заронили на Балкани (ВИДЕО)

Колико оштра зима може бити опасна, најбоље знају они који нам требају када је најтеже.
Рониоци БУК-а - Фото: РТРС
Рониоци БУК-аФото: РТРС

Вјежба бањалучких ронилаца,показала је да су спремни и за највеће изазове. Минус пет, а испод слоја леда дебелог 30 центиметара мрак и опасна дубина.

Таму Балкане код Мркоњић Града рониоци Бука истраживали су на температури од седам степени.

- Максимална дубина коју смо одрадили била је неких седам и по метара. Зарон је трајао 35 минута, видљивост је солидна за овакве услове. Неких шест до седам метара је била током зарона, каже Бранислав Рађевић, инструктр роњења у Ронилачком клубу "Бук".

Изузетно хладна зима и екстремно ниске температуре ледиле су ријеке и језера широм Босне и Херцеговине. Интересантни и привлачни за радознале могу бити и врло опасни. Пад у залеђену воду и зарањање испод леда сигурни су једино за професионалце са квалитетном опремом.

- Опрема је била детаљно припремљена. Радило се о сухим ронилачним одјелима испод којих су топла пододјела. Ово је већ трећи пут да изводимо овакву вјежбу на језеру Балкана, истиче Борислав Трнинић, предсједник Ронилачког клуба "Бук".

Дебели минус који је донијела 2017. година створио је и несвакидашње услове на ријекама и језерима. Прилике за роњење испод дебелог слоја леда нису толико честе, па је баш због тога Јединици за спасавање на води и под водом Градског штаба цивилне заштите Бањалуке, коју чине рониоци Бука, ова вјежба иако редовна, ипак од изузетног значаја.