latinica  ћирилица
16/01/2017 |  08:51 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Прилепин: Буржоаски секташи одређују правила

Славни руски писац Захар Прилепин изјавио је у Дрвенграду да живимо у свијету у коме влада англосаксонска и европска буржоазија која је изгубила осјећај за реалност, код које владају двоструки стандарди и која себе доживљава као свјетског владара.
Захар Прилепин са Емиром Кустурицом на Мећавнику (Фото:Tanjug/Rade Prelić) -
Захар Прилепин са Емиром Кустурицом на Мећавнику (Фото:Tanjug/Rade Prelić)

- У једном тренутку, послије Другог свјетског рата, то је било корисно, принципи политичке коректности, хуманизма, Битлси, све је то било разумљиво и неопходно, али су се затим у ту концепцију уселили неки демони и она је почела да се претвара у секту, у своју супротност, да уништава човјека, нације, право нације на самоопредјељење, а Емир Кустурица покушава да сачува те вриједности старог свијета - рекао је специјални гост фестивала Кустендорф.

Он је у интервјуу за Танјуг примијетио да "нас буржоаски секташи увјеравају да је простор слободе њихов, да припада њима".

- Они су ти који одлучују ко ће бити на списку канских лауреата и одређују правила, али је јасно да ми не можемо да живимо у том свијету, јер они желе да га приватизују, да га задрже за себе - сматра Прилепин.

Један од најчитанијих руских писаца данашњице примијетио је да постоје људи попут Оливера Стоуна, Ноама Чомског, Стивена Сигала, Никите Михалкова, Џонија Депа, Монике Белучи, који разумију "Кустуричину истину и залажу се за стварање нове реалности".

- То је заправо борба против усамљености. Не мислим да је Џони Деп усамљен, али свима фали нека самооствареност, осјећај слободе, који не зависи од стандарда Холивуда, условно речено - истакао је Прилепин и додао да сваке вечери сања о сарадњи са Кустурицом.

Упитан шта мисли како ће се долазак Доналда Трампа на чело САД одразити на односе Русије и Америке, Прилепин каже да Трамп више вјерује Владимиру Путину него својим сарадницима.

- Трамп није једина снага у Америци, тамо има много центара моћи и нећу открити никакву тајну ако кажем да Трамп више вјерује Путину него свом најближем окружењу. То даје наду - оцијенио је руски писац. Он додаје да је "превише ту играча који могу да утичу на Трампа".

- Разне финансијске институције и центри моћи могу да утичу на Трампа. Путин не може да утиче на њега стално - нагласио је Прилепин.

На питање да ли пише нову књигу, каже да тренутно живи у Донбасу, у Украјини, и да је то сада његова преокупација.

- Пушкин је једном рекао да је рат Турске са Русијом важнији од псеће свадбе - појаснио је он. Прилепин је казао да у Србију долази три-четири пута годишње и увијек се много радује томе, јер ту има пуно пријатеља.

- На недавном Сајму књига у Београду људи су три сата стајали у реду, чекајући да им потпишем књиге. Осјећао сам се као ауторка "Харија Потера" Џоан Роулинг - рекао је Прилепин.

Извор: Танјуг