latinica  ћирилица
16/01/2017 |  08:57 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Албанци открили споменик Вокеру

Статуа у Рачку за бившег шефа ОЕБС-а на КиМ Вилијама Вокера. У Вокеровом присуству споменик открио Хашим Тачи.
Споменик Вилијаму Вокеру - Фото: Novosti.rs
Споменик Вилијаму ВокеруФото: Novosti.rs

Истог дана у ком није дозвољен пут возу из Београда ка Косовској Митровици, у суботу, постављен је споменик у Рачку некадашњем шефу мисије ОЕБС на Космету Вилијаму Вокеру. У Вокеровом присуству открио га је Хашим Тачи, предсједник косовских привремених институција, захваљујући се Вокеровом доприносу за “слободу Косова“.

- Ова статуа симболизује истину о Косову пред свијетом и представља симбол слободе и независности - рекао је Тачи, који је претходно одао почаст настрадалим Албанцима у Рачку.

Иначе, у селу Рачак су прије осамнаест година пронађена тијела 45 Албанаца, за чије убиство је тадашња мисија ОЕБС на челу са Вокером, без доказа оптужила српске снаге безбједности, а овај догађај је оквалификован као злочин над цивилима, што је послужило као изговор за НАТО бомбардовање тадашње Савезне Републике Југославије. Извјештаји српске стране говорили су да жртве у Рачку нису били цивили, већ албански терористи погинули у сукобу са полицијом, док је Вокерова мисија догађај назвала масакром и позвала Хашки трибунал да спроведе истрагу.

Хелена Ранта, која је водила фински тим за обдукцију, је у својој биографији написаној 2008. навела да је извјештај о догађајима у Рачку писала под притиском тадашњег шефа мисије ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера.

Извор: Вечерње новости