latinica  ћирилица
16/01/2017 |  09:06 | Аутор: РТРС

Решић: Зауставити разбацивање новца на плате администрације

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић оцијенила је да многе општине у Српској имају нереално велике плате административних радника, те да се разбацивање новца на плате у локалним заједницама, које су понекад веће и од министарских, мора зауставити.
Лејла Решић - Фото: РТРС
Лејла РешићФото: РТРС

Решићева је рекла да ће Влада Републике Српске ове године пратити процес смањивања броја запослених у локалним администарцијама, али и тражити од функционера на локалном нивоу да штеде и да новац боље усмјеравају.

"Помоћник министра у Влади Српске има плату од 2.000 КМ, министри од 2.700 КМ, док начелници одјељења у општинама имају око 3.000 КМ и више", навела је Решићева.

Она је додала да поједини радници на локалном нивоу у Српској радом оправдавају своје високе плате, али да је много више оних са којима то није случај.

Решићева је за "Вечерње новости" изјавила да су инструменти за умањење плата у рукама функционера на локалном нивоу, те да је Влада Српске прописала да одборнички додатак не може бити већи од 60 одсто од просјечне плате у Републици Српској, али да може бити и 10 одсто.

"Не видимо на терену да се одборници у Српској жртвују и да су донијели одлуку да им одборнички додатак буде 10 или 20 одсто просјечне плате и тако показали одговорност и штедњу", напоменула је Решићева.

Према њеним ријечима, примјер за добро рјешење има Приједор, гдје је просјек плата у општинској администрацији изнивелисан до просјека републичке плате.

Када је ријеч о вишку радника у општинским администрацијама, Решићева је рекла да ће се тај проблем ријешити тако што ће се ти радници распоређивати на друга радна мјеста.

"Најкритичније је у Херцеговини, гдје има на стотине вишка радника. Закон је прописао три радника у администрацији на 1.000 становника и циљ нам је да до краја године то и имамо", нагласила је Решићева.

Извор: СРНА