latinica  ћирилица
16/01/2017 |  09:20 ⇒ 09:28 | Аутор: РТРС

Евро у великој кризи

Евро може да нестане за десет година уколико не буде значајних економских реформи, каже Емануел Макрон, бивши француски министар економије.
Евро (фото:© Flickr -
Евро (фото:© Flickr

- Истина коју сви морају да прихвате јесте да је евро непотпуна валута и да не може да траје без великих реформи - рекао је Макрон, који ће на предстојећим изборима у Француској наступити као независан кандидат.

Говорећи о фијаску јединствене европске валуте, он каже да је проблем у томе што евро није успио да добије у Европи "пун међународни суверенитет и не води се правилима, која на примјер важе код долара", и додаје, да је очигледна различитост држава чланица.

Према његовом мишљењу, Њемачка и Француска су двије силе које су у стању да промијене ову ситуацију. Он сматра да Француска мора да реформише своје тржиште рада и образовног система како би оживјела економски раст. Када је ријеч о Њемачкој, Макрон наводи да управо због мана евра, она тренутно има корист на рачун слабијих чланица.

- Недостаци евра иду наруку Њемачкој - навео је он, указујући на то да ствари морају да се мијењају. Као заговорник европских интеграција, Макрон је поменуо и недостатак пов,ерења између Француске и Њемачке, која како каже, кочи реформе еврозоне.

- Постоји дио одговорности који сноси Француска и уколико будем изабран, преузећу ту одговорност. Вјерујем да ће и Њемачка учинити исто - рекао је он.

Иувор: Спутник