latinica  ћирилица
16/01/2017 |  10:48 | Аутор: РТРС

Србија- Без посла око 400.000 младих између 18 и 35 година

Док држава годинама улаже у пропала предузећа и тиме купује социјални мир с друге стране још увијек нема системско рјешење за запошљавање младих како они не би напуштали Србију.

Од укупног броја запослених, млади чине свега 7,5 одсто. Додатни проблем је што је међу њима највише оних који раде на црно, односно неформално запослених. За одржавање у животу пропалих предузећа држава је досад издвојила око 700 милиона евра иако је начелно обустављено субвенционисање, међутим дио фирми и даље ће примати знатну помоћ од државе. Држава практично тиме исплаћује плате, не рјешава проблеме, а млади одлазе из Србије. Проблем није само незапосленост, већ чињеница да младима који су неформално запослени није ријешен статус - не могу да дигну кредит, немају осигурање, немају годишњи одмор... Они једноставно не могу да се осамостале.

Једно од рјешења је - степеновање доприноса за социјално осигурање са стопом која је најмања за најмлађе, а увећава се с годинама. То је предложено законом о запошљавању младих који је прије двије недјеље предат у Скупштини Србије и тренутно је у процедури. Закон је поднијела опозиција и приједлог би, ако буде политичке воље, могао да се нађе пред посланицима већ током јануара. Овим приједлогом предвиђене су измјене Закона о раду и Закона о доприносима, практично умјесто као досад да све сноси послодавац, доприносе за младе би дијелили држава и послодавац.

Овакво системско рјешење за читаву категорију грађана, и то оних на којима почива друштво, државу би, према процјенама стручњака, коштало највише око 50 милиона евра. Дакле, знатно мање него улагање у поједина пропала предузећа.

Најугроженија категорија у Србији су млади од 18 до 26 година и њих има око 898.000. Поједине државе у Европи имају стопу незапослености младих нижу од 10 одсто. У Србији је, међутим, око 40 одсто, што је међу највишим у Европи. Осим високе незапослености, према посљедњим статистичким подацима изражен је проблем неформалне запослености или рада на црно. Тако 86 одсто свих запослених особа од 18 година ради непријављено, а тај проценат за оне од 19 година је 69 одсто. Примјера ради, стопа неформалне запослености за особе старе 31 годину и више је 26 одсто.

Према студији коју су радили експерти Свјетске банке и Министарства финансија почетком 2016. године, особе које су радиле непријављене имају знатно лошије опште услове рада, а и нето зараде су у просјеку 20 одсто ниже од зарада пријављених радника. Читава категорија ових грађана Србије пријавила је нижи степен среће и задовољства животом, као и виши степен страха од губитка посла.

Закон који треба да уреди статус и запошљавање младих не треба да се приписује странци нити појединцу и када је ријеч о овом проблему не треба да се дијелимо на власт и опозицију. Због ширине проблема и броја младих и образованих који одлазе из земље и односе знање, а Србија се претвара у државу без будућности, потребно је да се направи консензус. У рјешавање морају да се укључе сви политички актери, Академија, универзитети - каже Балша Божовић, посланик који је у име ДС поднио закон Скупштини.

Извор: Блиц