latinica  ћирилица
16/01/2017 |  11:30 | Аутор: РТРС

Мацановић: Настављено унапређивање система финансирања пољопривреде

Подршка пољопривредној производњи у Републици Српској и у наредном периоду биће реализована кроз подршку текућој производњи, подршку реструктуирању, која укључује капитална улагања и финализацију производње, као и подршку руралном развоју и системским мјерама, речено је у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске. Ова подршка дефинисана је стратешким оквиром за период 2016-2020. година.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Портпарол Министарства Александар Мацановић рекао је да радикалнијег заокрета у систему додјеле подстицаја неће бити док не буде обезбијеђен минимум услова, а то је спровођење нултог пописа стоке и евидентирање земљишних парцела јер је то предуслов за транспарентну и ефикасну реализацију подстицаја.

Он је истакао да је аграрни буџет на нивоу прошлогодишњег /60 милиона КМ/, што би заједно са осталим изворима финансирања требало да обезбиједи ниво расположивих средстава у укупном износу вишем од 170 милиона КМ.

Мацановић је нагласио да је прошле године усвојен или припремљен низ значајних законских и подзаконских аката из области фитосанитарне заштите, сточарства, прехрамбене индустрије, затим у области здравља биља, средстава за заштиту биља, органске производње, као и програм посебног надзора над карантински штетним организмима, чиме се доприноси убрзанијем развоју тог сектора.

Он каже да је настављено унапређивање система финансирања пољопривредног сектора, те су осим 60 милиона КМ аграрног буџета обезбијеђени додатни извори финансирања.

"Свим субјектима у сектору било је на располагању 65 милиона КМ средстава Инвестиционо-развојне банке, 1,6 милиона КМ из средстава `Партнер фонда`, више од пет милиона КМ из средстава међународних пројеката, као и више од 12 милиона КМ из средстава водопривреде која су имала за циљ заштиту земљишта и добара ангажованих у пољопривреди", рекао је Мацановић.

Он је додао да је постигнут значајан напредак у контроли квалитета млијека, али и других производа, а све са циљем, с једне стране достизања тржишних стандарда на нивоу ЕУ земаља, и с друге стране постизања ефикасније контроле пласмана средстава према правим произвођачима.

Континуирано је унапређиван систем регистрације и ажурирања података у регистру пољопривредних газдинстава, те је број газдинстава повећан за 5.000.

"Сада је регистровано 35.000 газдинстава, која све ревносније измирују своје обавезе према доприносима, а уједно остварују право на подстицајна средства из буџета", додао је Мацановић.

Он је истакао да су предузете и значајне мјере из области водопривреде и шумарства који доприносе реорганизацији предузећа "Воде Српске" и "Шуме Српске", као и значајна улагања у рехабилитацији хидромелиорационих система и мјере у спречавању нелегалних радњи у шумарству којима се доприноси уштетадама у буџету и додатним изворима финансирања за развој сектора у цјелини.

"У области водопривреде сваке године реализујемо знатна финансијска улагања за пројекте који се односе на обнову система и добара од поплава, а по основу средстава Европске инвестиционе банке и Фонда солидарности. До сада је уложено више од 80 милиона КМ, а по основу пројекта `Водовод и санитације` реализовали смо више од 27 милиона КМ", навео је Мацановић.

Он каже да је у области шумарства значајно доношење критеријума за уговарање шумара и дрвопрерађивача, чиме ће бити омогућена правична расподјела базирана на математичким критеријумима, што даје претпоставке за континуирани раст производње у шумарству.

"Континуирано смо присутни на терену у свим регијама Републике Српске гдје је посредством савјетодавне службе Министарства одржано више од 160 обука, 46 практичних обука, постављено више од 50 огледа. Све ове активности чине велики допринос подизању нивоа знања и технологије код наших пољопривредних произвођача", рекао је Мацановић.

Осим овога, сарадњом са међународним организацијама довођени су експерти из Холандије и других земаља ЕУ, те је инсталисан додатни број прогнозно-извјештајних станица, којих је сада 27 широм Српске и које произвођачи могу да користе за добијање информација о нападима болести и штетника и правовременим моментима за третирање засада.

Извор: Срна