latinica  ћирилица
16/01/2017 |  11:40 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Суђење Тинтору настављено извођењем првог свједока Тужилаштва (ВИДЕО)

Суђење некадашњем предсједнику Кризног штаба сарајевске општине Вогошћа Јовану Тинтору у Суду БиХ настављено је извођењем првог свједока Тужилаштва Есада Мурачевића, који је од маја до децембра `92. био у заробљеништву.

Одбрана је, током унакрсног испитивања, открила да је Мурачевић још од 1991. био припадник паравојне формације Патриотска лига БиХ, и активни учесник наоружавања муслимана у селу Свраке, због чега је ухапшен.

Српске снаге заробиле се Есета Мурачевића почетком маја, само неколико дана након што је прокријумчарио већу количину минобацача у Сарајево, по наредби Бакира Алиспахића, Вахида Каравелића и Мустафе Хајрулаховића. Мурачевић тврди да је његово село Свраке било гранатирано из правца српских насеља, ипак признаје да су Муслимани били наоружани и да је сам био припадник Патриотске лиге БиХ.

- Знао сам да се муслимани наоружавају у Свракама, куповали су аутоматске пушке од Срба а имали смо вод полиције и 50 територијалаца у селу - рекао је Мурачевић.

- Овдје није спорно да се том човјеку десило то што се десило али морате да кажете какав је био контекст свих ти догађаја, реалну слику онога што се дешавало - истакао је Александар Лазаревић, бранилац Јована Тинтора.

Свједок је рекао да је за седам мјесеци проведених у српском заробљеништву више пута премлаћиван, а да је најодговорнији за затварање муслимана и формирање затвора у Вогошћи био Јован Тинтор. Своју причу поновио је до сада више пута на суђењима Србима у Суд БиХ, Кантоналном суду Сарајево и Хашком трибуналу.

- У оваквим ситуацијама када имате свједока који се осим непосредних сазнања бавио и истраживањима, потребно је једноставно спријечити да тај свједок, умјесто да буде свједок на бази чињеница, буде експерт који ће неке своје закључке и анализе да износи - рекао је Лазаревић.

Тужилаштво БиХ терети Јована Тинтора за учешће у широком и систематском нападу на несрпско становништво у Вогошћи од априла до краја јула 92. године.