latinica  ћирилица
16/01/2017 |  11:51 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Суд БиХ потврдио оптужницу против Викића и Пушине за злочин над војницима ЈНА

Суд БиХ потврдио је крајем прошле седмице оптужницу против Драгана Викића, ратног команданта Специјалне полиције МУП БиХ којег је Тужилаштво оптужило за ратне злочине над војницима ЈНА 1992. године у Великом парку у Сарајеву.
Драган Викић и Јусуф Пушина  (Фото:oslobodjenje.ba) -
Драган Викић и Јусуф Пушина (Фото:oslobodjenje.ba)

Оптужница је подигнута 29. децембра прошле године, а потврђена у петак 13. јануара ове године.

Осим Викића, оптужница је у овом предмету потврђена и против Јусуфа Пушине, бившег министра полиције, али и двојице бивших припадника јединице Јуке Празине, Нермина Узуновића званог "Шок" и Младена Човчића, званог "Рогатица".

Наведена лица осумњичена су да су у својству команданта и припадника МУП-а, полицијских снага и резервног састава полиције у Сарајеву, у априлу 1992. године поступали противно одредбама Женевских конвенција о заштити ратних заробљеника, те да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су након тога изведени на локалитет Великог парка, у близини Дома полиције у центру Сарајева, гдје су противно Женевским конвенцијама и одредбама међународног хуманитарног права које дефинишу поступање са ратним заробљеницима, убијени рафалним пуцањем из ватреног оружја, у чему су учествовали Узуновић и Човчић, те друга лица.

Након убиства, њихова тијела склоњена су и одвезена, са циљем уклањања и прикривања доказа.

Дјелимични посмртни остаци двојице убијених пронађени су, а за осталима се још трага.

Оптужница терети осумњичене да су као припадници полицијских и безбједносних структура, који су се налазили на својим положајима или у близини мјеста злочина, били информисани о злочину или лично свједочили почињењу злочина, након чега су пропустили да ухапсе, процесуирају и санкционишу починиоце и спријече уклањање доказа и скривање тијела.

Тужилаштво БиХ саопштило је раније да је у овом предмету спровело дуготрајну, детаљну и темељну истрагу, у којој је саслушано више десетина свједока и прикупљена велика количина доказног материјала, а наводе оптужнице доказиваће позивањем више од 80 свједока и прилагањем 400 доказних материјала.

 

Извор: СРНА