latinica  ћирилица
16/01/2017 |  12:24 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Ивана Димић добитница НИН-ове награде за роман године (ВИДЕО)

Престижну НИН-ову награду за најбољи роман у прошлој години добила је Ивана Димић за дјело "Арзамас", које говори о односу кћерке и мајке на самрти.
Ивана Димић добитница НИН-ове награде за 2016. - Фото: РТРС
Ивана Димић добитница НИН-ове награде за 2016.Фото: РТРС

НИН-ова награда први пут је додијељена 1954. године, а до грађанског рата у Југославији додјељивана је романописцима са читаве територије бивше државе.

- НИН-ову награду критике за најбољи роман на српском језику, током протекле календарске године добио је роман "Арзамас" Иване Димић - објавио је Михајло Пантић, члан жирија.

Ово је тренутак када је у листу лауреата престижне књижевне награде уписана тек шеста жена, књижевница Ивана Димић, чији је роман настао на основу њеног личног искуства. Наиме, "Арзамас" је написан након што је девет године његовала болесну мајку.

- Ви можете имати као личност свакаква искуства, али да то транспонујете у писану ријеч, у књижевност, потребно је да извршите неку врсту сажимања, торзије, неку врсту транспозиције, иначе ће то остати ваше лично искуство које се никог не тиче - истакла је Димићева.

Жири је имао тежак задатак, јер иако се чини да је 170 романа у конкуренцији велика продукција, њихов квалитет је ипак на високом нивоу.

- Скоро 50 романа је могло ући у неки шири избор. То су романи који су били слични по свом квалитету, по својим карактеристикама. То ме радује јер то значи да српска књижевност, да српски роман стоји на добрим ногама - навела је Јасмина Врбавац, члан жирија.

Образлажући своју одлуку, жири је навео да је "Арзамас" роман о љубави и смрти, у којем је љубав она сила која пркоси смрти и која осмишљава читав живот. Иначе, Ивана Димић је ауторка неколико књига, телевизијских сценарија и многобројних кратких прича.