latinica  ћирилица
16/01/2017 |  12:39 | Аутор: РТРС

Укинут притвор оптуженима за ратне злочине на подручју Приједора

Суд БиХ је укинуо притвор и одредио мјере забране за девет лица оптужених за злочин против човјечности 1992. године на подручју Приједора.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Суд БиХ је у петак, 13. јануара, рјешењем укинуо притвор за Слободана Тарањца, Миодрага Глушца, Ранка Бабића, Ранка Дошеновића, Маринка Праштала, Радета Зекановића, Здравка Панића, Триве Вукића и Милана Вукића.

Забрањено им је напуштање мјеста боравишта, уз обавезу надлежне полицијске станице да врши повремену контролу поштивања ове мјере. Забрана се односи на путовање, уз привремено одузимање постојећих и забрану издавања нових путних исправа, као и забрану кориштења личне карте за прелазак границе БиХ.

Оптуженима се забрањује састајање са одређеним лицима, састајање или повезивање посредно или непосредно на било који начин, укључујући и приближавање у растојању од најмање 100 стотину метара са свједоцима Тужилаштва БиХ.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, односно до другачије одлуке Суда, а контрола оправданости мјера забране вршиће се свака два мјесеца.

У случају да оптужени прекрше изречене мјере забране, може им се одредити мјера притвора.

Према оптужници, они су од 27. до 30. јула 1992. године или приближно тог датума, свјесно и значајно допринијели удруженом злочиначком подухвату са намјером извршења заједничког циља прогона лица бошњачке и хрватске националности са територије општине Приједор.

Тарањац је оптужен у својству предсједника Кризног штаба Љубија и челника цивилне власти, Глушац у својству замјеника команданта 6. љубијског батаљона 43. бригаде Војске Републике Српске, Дошеновић у својству помоћника команданта за безбједност 6. љубијског батаљона 43. бригаде Војске Републике Српске, а остали као припадници чете Миска глава.

Извор: Срна