latinica  ћирилица
16/01/2017 |  13:42 ⇒ 17/01/2017 | 08:16 | Аутор: РТРС

Парламентарна комисија без расправе о учешћу припадника ОС на манифестацијама у Бањалуци (ВИДЕО)

Упркос настојањима бошњачких чланова, на дневни ред Заједничке парламентарне комисије за одбрану и безбједност није уврштено питање учешћа припадника Оружаних снага БиХ на прослави Дана Републике Српске, 9. јануара у Бањалуци.
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

Ово питање сачекаће 2. фебруар, до када начелник Заједничког штаба Оружаних снага има рок да сачини интерну анализу о поштовању процедура, закона и подзаконских аката.

Министарка одбране Марина Пендеш анализу јесте наложила, али већ сада тврди да су њени замјеници све чинили у складу са овлашћењима.

Не јењава сарајевска офанзива на Министарство одбране БиХ! Тачније на све у структури Министарства и Оружаних снага који су нешто одлучили, потписали, подржали или на било који начин били укључени у постројавање војника 9. јануара у Бањалуци. И на оне који су, по сарајевским параметрима, могли то да спријече. А спријечили нису! Канонада на 9. јануар, надјачала је и годинама ишчекивани стратешки Преглед одбране, изњедрила је хитан захтјев бошњачких чланова комисије да се о том "горућем им проблему" расправља без одлагања. Тражени су хитни закључци, акти, потписи, хитне санкције...

- То је требало као хитно да се испита ко је све осим предсједавајућег Иванића прекршио Закон и послије тога да се предузму санкције - рекао је предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Сифет Поџић.

Хитност је била Поџићева реакција и након септембарског референдума у Српској. Тада је тражио да се санкционише припадник Оружаних снага у униформи снимљен током изјашњавања. Прогон је кратко трајао. Окончан је без санкција, подсјећа Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

- Предсједавајући заједничке комисије често се не зна да ли је у улози парламентарца или у улози бившег генерала па су му те релације мало помјерене. Прослава Дана Републике Српске је завршена, она је по свему била легална, члан Предсједништва је то неколико пута објаснио и мислим да на ту причу треба ставити тачку - рекла је Мајкићева.

И на захтјев за смјену замјеника министра одбране Сеада Јусића, на исти начин могла би да буде стављена тачка.

- Ако је једини разлог за смјену господина Јусића то што је само радио свој посао и треба да буде смијењен, сигурно да такву врсту одлуке неће донијети Парламентарна скупштина - истиче Борислав Бојић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

Ни министарка одбране Марина Пендеш нема примједби на рад свог замјеника.

- Ја не видим уопште да је мој замјеник господин Јусић направио било какву грешку, али не желим уопште говорити до 2. фебруара када ова коначна анализа буде готова и транспарентна - рекла је Пендешева.

А до тада ће из Сарајева и даље синхронизовано одјекивати ехо - како је озбиљно нарушен ланац командовања, или како је у том ланцу уведен етнички принцип. Заборављаће сарајевски трибуни гдје је све и за које потребе оружане снаге постројавао Бакир Изетбеговић.